Aventura noastră în Croația continuă. Vă spuneam în articolul trecut despre escapada noastră în Zadar, dacă nu ați apucat să-l citiți, puteți găsi link aici.

Am decis să petrecem a doua jumătate a vacanței noastre în Croația într-un oraș diferit, mai precis in Split. Spre deosebire de Zadar, Split este cu siguranță mult mai turisitc, așadar am vrut să ne convingem pe pielea noastră de ce toată lumea laudă acest oraș și de ce merită să petreci o vacanță aici.

Split

Cum ajungi în Split?


Am plecat din Zadar dis de dimineață cu autocarul iar după numai 2 ore și jumătate eram deja ajunși în Split. Split este cel mare oraș de pe Coasta Dalmată și al doilea cel mai mai mare oraș din Croația după Zagreb. Cu o populație de aproximativ 450.000 locuitori reprezintă una dintre cele mai populare destinații când vine vorba de această țară. Am văzut că din 2022 Blue Air urmează să introducă și un zbor direct din București către Split, o alternativă numai bună dacă nu doriți să pierdeți foarte mult timp pe drum mergănd cu mașina personală.

Unde ne-am cazat


Am optat pentru un Airbnb micuț în centrul orașului pentru a fi cât mai aproape de principalele obiective de vizitat din Split (puteți găsi link aici). Deși nu era foarte mare, camera avea baie privată și tot ce este necesar pentru un scurt sejur în Split. Locația este top și cel mai probabil și punctul forte al acestui apartament.  Practic se află la numai 5 minute de Palatul lui Dioclețian (atracția principala a Split-ului) și la numai 10 minute de mers pe jos de port și stația centrală de bus. Pentru 3 nopți am plătit 233 Euro/ 2 persoane.

Ce poți face în Split?


Cum ziceam, noi am petrecut 3 zile full aici. Sunt atâtea lucruri de văzut atât în oraș cât și în împrejurimi încât ne-am convins că avem nevoie de niște zile în plus pentru a reuși să vedem și ce nu am apucat. Să trecem în revistă însă cum ne-am petrecut cele 3 zile aici.

Ziua 1: Explorând orașul Split

Fiind prima zi in oraș, am decis să o alocăm pentru a descoperi cât mai multe din Split Gazda noastră de la Airbnb ne informase că avem o plajă la numai zece minute distanță de unde locuiam, asa că am  început printr-o scurtă plimbare până la plaja Bacvice.

Plaja Bacvice

Plaja Bacvice se află chiar în centrul orașului, de aceea este si alegerea principală pentru mulți turiști și localnici ce nu doresc să se deplaseze prea departe pentru plajă. Tot din acest motiv tinde să fie un pic aglomerată în sezonul de vară, așadar dacă nu vă place aglomerația vă recomandăm să o evitați. Dacă nu aveți însă o problemă cu asta, plaja are blue flag și poate fi o alegere excelenta dacă vă doriți să scăpați rapid de căldură și să vă răcoriți un pic. Puteți găsi aici și șezlonguri de închiriat cu umbreluțe dar și o mare varietate de cafenele și restaurante in jur.

După ce am stat un pic la plajă, am luat-o ușor la pas spre centrul orașului, îndreptându-ne spre Palatul lui Dioclețian.

După cum puteți ghici și din nume, acesta a fost contruit de impăratul roman Dioclețian la începutul secolului al IV-lea și constituie la ora actuală aproximativ jumătate din centrul vechi al orașului Split. După ce a renunțat la coroana imperială, împăratul Dioclețian a trăit în acest palat în Split până la moartea sa. Palatul este construit din rocă de cea mai inaltă calitate adusă de pe insula Brac, fiind foarte bine conservat chiar și la ora actuală. Totodată, este una dintre cele mai faimoase clădiri de pe coasta Marii Adriatice.  Vom lăsa însă pozele să vorbească de la sine despre frumusețea și unicitatea acestui loc 😊

Puteți achiziționa bilete pentru a urca în turnul catedralei Sf. Domnius dar și pentru a vedea camera armurilor, cripta și palatul la interior. Noi am optat pentru un pachet ce cuprindea urcarea în turn dar și muzeul armurilor (15 Eur/ persoană). Există mai multe tipuri de pachete insă acesta ni se potrivea cel mai bine.

Cel mai mult ne-a plăcut urcarea în turn desigur, de unde am avut o panorama de 360 de grade asupra orașului Split. Puteți observa de aici arhitectura minunată, munții dar si marea în zare. O adevărată splendoare, cu siguranță am repeta experiența! De ținut minte însă, sunt destul de multe scări de urcat și nu există lift dar priveiștea de sus merită.

Am conitnuat prin a explora străduțele istorice și înguste ale centrului vechi, absolut adorabile de altfel. Este destul de aglomerat în timpul verii, așadar dacă vă doriți să faceți niște poze cu cât mai puțini oameni in cadru, vă sfătuim să vă treziți destul de devreme. 😊

Nici măcar nu vă trebuie un punct anume pe care să-l urmăriți pe hartă, lăsați-vă duși de val prin piațetele maiestuoase ce le veți intâlni pe drum și bucurați-vă de frumusețea locului.

Există însă și câteva puncte pe care merită să le bifați în timp ce vă plimbați prin centrul vechi si anume:

  • Piața Republicii
  • Muzeul Game of Thrones
  • Piazza
  • Piața Peristyle

Am decis să luăm o pauză de masă binemeritată la restaurantul Maslina, aflat tot în centrul vechi. Mâncarea este absolut delicioasa, astfel încât ne-am întors și în a doua zi să mâncăm tot aici. Restaurantul este pitit după o străduță îngustă, noi am primit recomandarea de a veni aici de la gazda noastră, altfel puțin probabil să fi ajuns aici. Așadar dacă sunteți în zonă și nu aveți idee unde puteți mânca bine, vi-l recomandăm cu mare drag.

După-amaiză am continuat prin a explora orașul într-un mod diferit și anume pe bicicletă. Este destul de simplu să închiriezi o bicicletă în Split, veți găsi stații speciale în foarte multe puncte cheie din oraș de unde le puteți închiria direct din aplicație. Trebuie plătit un depozit de 10 Kuna iar primele 30 de minute sunt gratuite. Apoi după prima jumătate de oră se plătește o sumă mică în plus pentru fiecare minut adițional. Destul de cool nu? Am pornit de pe riva, faleza de pe marginea apei și am comtinuat până pe dealul Marjan și apoi plaja Kasjuni.

Riva

Orașul este destul de prietenos cu bicicliștii, prin urmare mulți oameni aleg acceastă opțiune de transport. Mare grijă însă când doriți să le parcați: dacă nu le lăsați tot în stații special amenajate, riscați să plătiți o amendă de 200 de Kuna. La finalul drumului, am fost răsplătiți cu un apus minunat pe plajă.

Ziua 2 – Plaja Kasjuni

Ne-am rezervat a doua zi pentru o plajă bine-meritată după lunga zi de explorat de dinainte. Am ales plaja Kasjuni pentru a ne relaxa. Priveliștea de aici este minunată, plaja fiind inconjurată și de munte pe partea dreaptă.

Plaja Kasjuni

Tot aici puteți găsi și un beach bar foarte drăgut, dacă doriți să vă răcoriți cu o băutură rece.

Dacă ajungeți destul de devreme, puteți profita de umbra muntelui și pune prosopul unde vă surâde vouă. Foarte important ar fi (în general în Croația, nu doar pentru această plajă în mod particular) să aveți niște papuci de apă la voi. Vă fac viața mult mai ușoară plus că în acest fel evitați riscul de a vă ințepa în pietre sau arici de mare.

Dacă nu sunteți fani ai statului direct pe prosop pe plajă, puteți închiria aici șezlonguri și umbreluțe insă vă avertizăm ca prețurile sunt destul de mari: 340 Kuna penntru două șezlonguri și o umbrelă.

Ziua 3 – Insula Brac

A treia zi ne-am rezervat-o pentru a vizita insula Brac. Aflată la numai 50 de minute distanță cu ferry de Split, am plătit aproximativ 75 Kuna de persoană dus-întors. Brac este o insulă renumită pentru plajele sale cu apă turcoaz și white flag. Daca doriți să vizitați insula, există opțiunea de a lua fie ferry până în Supetar, fie catamaran până în Bol din Split. De reținut ar fi că puteți găsi ferry-ul aproape din oră în oră spre deosebire de catamaran care pleca doar la 09:30 din Split și se întorcea pe la 5 dupa-amiaza înapoi.

Dacă alegeți să vizitați insula Brac pentru o singură zi, este bine să vă gândiți dinainte ce stațiune ați prefera (bineînțeles și în funcție de transportul pe care îl aveți la dispoziție și ce plaje ați dori să vedeți). Noi am ales să vizităm Supetar și să facem și plajă tot acolo însă și Bol merită cu siguranță văzut dacă aveți maI mult timp la dispoziție.

Am făcut și un mic filmuleț despre Supetar și plajele sale, pe care îl puteți viziona aici:

După ce ne-am plimbat de-a lungul mai multor plaje din Supetar, am găsit o adevărată bijuterie numită Plaja Supetrus. Ce deosebeste această plajă de celelalte ar fi umbra naturală oferita de pinii de pe margine care a fost mai mult decat bine-venita în acea zi toridă.

Plaja Supetrus

Aceasta face parte și din plajele clasificate cu white flag și veți putea observa cu usurință și de ce: apa este foarte cristalină și curată. In apropiere există și câteva beach bar-uri și taverne de unde puteți lua ceva de băut sau de mâncat. Dacă doriți să închiriați șezlong, îl veți găsi la prețul de 30 de Kuna de persoană.

O altă plajă foarte draguță din Supetar ar fi Acapulco Beach care se află și foarte aproape de centrul vechi și portul unde opresc ferry-urile. Aici puteți găsi un beach bar foarte cozy dar și să vă scăldați în apele unei alte plaje clasificate cu white flag.

Plaja Acapulco

Dacă aveți mai mult timp la dispoziție, vă recomandăm să vizitați și Bol. In apropiere de Bol veâi găsi poate una dintre cele faimoase plaje din Croația și anume Zlatni Rat. Văzuta de sus, aceasta pare desprinsă din cele mai frumoase reviste de turism. E de recomandat să ajungeți destul de devreme aici în sezon de vară deoarece fiind așa populară, tinde să se aglomereze de la primele ore ale dimineții.

Alte excursii pe care le mai puteți face din Split

  • Trogir
  • Insula Hvar
  • Mostar (în Bosnia)
  • Laguna Albastră

Cam atât din însorita Croație, noi ne-am zis că trebuie neapărat să ne întoarcem pentru a vedea și restul obiectivelor pe care nu am apucat să le facem anul acesta. 🙂 Sperăm să ajungem căt de curănd înapoi pe acest tărâm magic. Până atunci, nu ezitați să ne lăsați un comentariu pentru orice ăntrebări sau impresii. Dacă nu ne urmăriți încă în social media vă invităm să o faceți atât pe Instagram cât și pe Facebook. Pe data viitoare! 🙂

Cu drag,

Journal of a Travel Fox

 

 

 

 

S-ar putea să-ți placă și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *