Am stat mult timp să analizăm ce destinație de vacanță ar fi mai potrivită în contextul actual pentru vara anului 2020. După lungi dezbateri, am hotărât că Grecia ar fi una dintre alegerile cele mai sigure (dispunând de un număr relativ mic de cazuri COVID19).

Condiții de intrare în Grecia


La ora actuală pentru a intra în Grecia trebuie prezentat un certificat COVID negativ în engleză și un cod QR emis online. Pentru informații actualizate privind intrarea în Grecia puteți consulta acest site: https://www.mae.ro/travel-conditions/3701

Deși mai fusesem în Grecia de nenumărate ori, am decis ca de această dată să încercăm ceva diferit față de ce am mai văzut și anume minunata insulă vulcanică Santorini. Santorini este și rămâne o destinație de top în ”bucket list-ul” fiecărui iubitor de călătorii numărând anual aproximativ 2 milioane de turiști. Este de ajuns o primă plimbare pe faleza stâncoasă ce se întinde de-a lungul calderei ca să fii cucerit de această insulă. Mai nou, ministrul turismului, Aris Spiliotopoulos, a anunţat recent că Grecia a lansat o campanie pentru înscrierea insulei Santorini în patrimoniul UNESCO.

Cu ce ajungem în Santorini?


Începand cu August 2020 este foarte ușor de ajuns datorită rutei directe introduse de Wizz Air cu prețuri destul de mici ce pornesc de la 20 de Euro pe sens. Din păcate, această rută directă nu exista când am rezervat vacanța, așa că am ales un zbor cu escală în Atena prin Aegean Airlines ca mai apoi, a doua zi dimineață, să luăm un zbor Ryan Air spre Santorini. Noi am mers în august astfel încât am avut nevoie de un test COVID negativ făcut cu maxim 72 de ore înainte de vacanță cât și de un QR code emis de greci pentru fiecare persoană.

Cănd mergem în Santorini?


Iulie și august sunt cu siguranță cele mai aglomerate și mai călduroase luni pe insulă. De asemenea, în această perioadă și prețurile tind să fie mai mari. Santorini este un loc ideal de vizitat începând cu martie până în octombrie, oferind o groază de activități care pot fi făcute chiar și in lunile mai puțin călduroase. Dacă nu vă surâde aglomerația, atunci cel mai bine ar fi de evitat iulie și august, depinde insă și cât de mult vă doriți să faceți plajă în această vacanță.

Transportul pe insulă


Transportul în comun din Santorini este foarte bine pus la punct. Din Fira există autocare din jumătate în jumătate de oră către toate locațiile importante de pe insulă. Sunt noi, au aer condiționat iar o călătorie costă în jur de 2 Euro. Din Fira durează aproximativ 20 de minute călătoria către Oia, și tot cam atât durează și călătoria spre Kamari sau Perissa (către Kamari durează un pic mai puțin, fiind un pic mai aproape). Dacă hotărâți să stați în Perissa sau Kamari este important de știut că va trebui sa luați două bus-uri pentru a ajunge în Oia (trebuie schimbat în Fira), deoarece nu există rută directă. Mai multe detalii despre programul autocarelor găsiți aici: https://www.ktel-santorini.gr/index.php/en/services-eng/timetable-summer-eng/list/15

O opțiune mai convenabilă mai ales dacă alegeți să vă cazați în apropierea plajelor sau altă locație mai puțin accesibilă cu autobuzul, ar fi să închiriați o mașină/atv sau scuter. Sunt foarte populare pe insulă. Dacă alegeți să faceți asta, vă recoamandăm să aveți totuși o asigurare făcută înainte (nu se știe niciodată).

Cazarea în Santorini


În ceea ce privește cazarea depinde foarte mult de ce vă doriți cel mai mult de la vacanță. Dacă preferați să stați mai degrabă la plajă, atunci Kamari sau Perissa ar fi niște alegeri potrivite. Dacă însă preferați să vă bucurați de priveliștile tipice pentru Santorini, atunci Fira (capitala insulei) sau eleganta Oia ar fi de preferat. Prețul cazării variază foarte mult în funcție de locația pe insulă (astfel, cazările de pe plaje sunt mai ieftine deoarece nu ofera priveliști spectaculoase de pe calderă, pe de altă parte Fira, Imerovigli sau Oia sunt la altitudini mai mari dar și cu prețuri pe măsura). Noi recomandăm o cazare în Fira, acest orășel oferind minunatul view de pe calderă dar și cel mai facil acces către toate punctele insulei. În Fira am stat și noi la hotelul Nissos Thira de 3 stele. Hotelul este localizat foarte central (la două minute de centrul stațiunii cât și de stația de bus). Ca idee, rezervat cu 3 luni înainte de vacanța propriu zisă, prețul cazării pentru două persoane timp de 4 nopți s-a ridicat la aproximativ 315 Euro (cameră dublă cu mic dejun si acces la piscină). Puteți găsi mai multe detalii aici: https://www.nissosthira.gr/

4 zile de vis în Santorini


Drumeție din Fira către Oia pe margina calderei

Să începem deci cu Fira (capitala) care este kilometrul 0 al insulei, totul pleacă de aici. În Fira există o multitudine de hoteluri și restaurante dar și cel mai important terminal pentru transportul în comun (pentru cei care aleg această variantă). Pentru prima zi petrecută în Santorini, recomandăm parcurgerea traseului Fira-Oia. Ca punct de reper pentru începerea acestui traseu avem Hotel Atlantis (care se află la două minute de terminal). Traseul parcurge întreaga calderă din Fira până în Oia traversând alte 2 orășele aflate pe calderă și anume Firostefani și Imerovigli. Traseul durează în medie cam 2 ore oferind niște imagini de neuitat. Odată ajunși în Oia puteți opta pentru un autobuz pentru întoarcerea în Fira.

Prindeți un apus în Oia

Oriunde ați vedea apusul din Santorini este superb, dar apusul din Oia este ceva cu totul deosebit. Aveți grijă să veniți cu o oră mai devreme înainte de apus pentru a prinde un loc bun (se aglomerează destul de repede) și a vă bucura de spectacolul oferit de soare. Odată ce cortina soarelui este lăsată, oamenii aplaudă si sărbătoresc încă un apus magic în Santorini.

Plaje cu nisip negru vulcanic

Santorini fiind o insulă ce s-a format în urma erupției unui vulcan, există numeroase plaje cu nisip negru vulcanic printre care Kamari și Perissa. Perissa are nisip fin și este mai puțin aglomerată, fiind o plajă mai lungă ce se continuă cu Perivolos. Kamari are mai degrabă pietre la intrarea în apă, dar nu în mod excesiv. Ambele plaje sunt foarte frumoase și au o priveliște spre munte absolut uluitoare. Există de asemenea un water taxi ce face legătura între cele două plaje (biletul costă aproximativ 5 Euro). Aceste plaje nu se aseamănă cu cele tipice grecești, așadar nu vă așteptați la apă turcoaz și nisip foarte fin. Atât în Kamari cât și în Perissa se poate ajunge cu autobuzul din Fira, acesta venind la interval de jumătate de oră.

Plaja Kamari

Plaja Kamari

Există și numeroase taverne în jur unde puteți lua masa de prânz la prețuri mai mici față de Fira sau Oia de exemplu. În ceea ce privește prețul șezlongurilor, aici a variat foarte mult și vă recomandăm să întrebați înainte de a vă așeza. Ca idee, în Perissa la o plajă ni s-a întamplat să plătim 10 Euro pe două șezlonguri, apoi la alta șezlongurile erau gratis atâta timp cât se făcea consumație. Noi de obicei când ajungeam la 9 pe plajă eram printre singurii turiști veniți la ora aceea (grecii se trezesc în general destul de târziu) astfel încât ne puteam bucura cu totul de peisaj în liniște (mai ales dimineața soarele se reflecta foarte frumos în apă).

Plaja Perissa

Red Beach sau Plaja Rosie

Red Beach este fără doar și poate una dintre cele mai spectaculoase plaje de pe insulă. Așa cum spune și numele ei, aici pueți găsi nisip roșu cât și rocă roșie sau neagră formată din activitatea vulcanică. Priveliștea de sus este uimitoare. Nu o recomandăm neapărat pentru plajă întrucât în vara acestui an au existat alunecări de teren iar pe drumul spre plajă există numeroase indicatoare care interzic deplasarea turiștilor în această zonă din cauza riscului căderii pietrelor. Cu toate astea, noi am fost destul de devreme pentru a o explora și am văzut numeroși alți turiști îndreptându-se spre ea. Este o plajă remote, îngustă, unde nu există decat câteva șezlonguri într-un colț, așadar e bine sa fiți pregătiți cu apă, prosop și pălărie dacă totuși optați să și rămâneți pentru plajă aici. De asemenea, se aglomerează destul de ușor așa că e de preferat să veniți cât mai devreme. Pentru a ajunge aici, puteți lua autocarul din Fira spre satul Akrotiri, de unde mai aveți apoi aproximativ 15 minute de mers pe jos.

Red Beach
Red Beach

Amoudi Bay sau Golful Amoudi

Un alt loc minunat de unde puteți admira apusul dar de la o altitudine mai mică ar fi Amoudi Bay. Puteți ajunge foarte ușor aici, coborând cele 200 de scări din Oia. Odată ajunși aici, o să descoperiți o varietate de terase (mai ales cu specific pescăresc) așezate pe marginea apei unde se mănâncă foarte bine. Amoudi Bay este un loc foarte apreciat și de cei cărora le place să facă salturi în apă de pe stâncă, a se nota însă că aici nu există o plajă.

Pe drumul dinspre Oia cu siguranță veți observa foarte mulți măgăruși ce urcă respectiv coboară oamenii pe cele 200 de scări. Noi v-am recomanda însă să nu luați unul, deoarece bietele animale stau în soare toată ziua să care greutăți. Recent a fost impusă o lege în Grecia ce interzice ca animalele să care turiști supraponderali, creând multe controverse pe această temă.

Vechiul port din Fira

Puteți ajunge în vechiul port coborând cele aproximativ 500 de scări din Fira (și aici veți putea observa măgăruși în drumul vostru). Noi vă recomandăm să veniți aici un pic înainte de apus pentru a putea lua telegondola înapoi în Fira exact la apus, priveliștea fiind demențială! O călătorie cu telegondola costă 5 Euro și îsi merită toși banii. De asemenea vă va lăsă în Fira foarte aproape de un loc numai bun de unde să continuați să vedeți ce a mai rămas din apus.

Luați masa și savurați un cocktail la un restaurant pe marginea calderei

Există foarte multe restaurante și baruri de-a lungul calderei, unde merită să luați masa bucurându-vă de priveliști spectaculoase (mai ales la apus). Nu prea aveți cum să greșiți, oriunde v-ați așeza. Aveți mai jos câteva recomandări unde am fost și noi si ne-am simțit foarte bine:

  • Pearl on the Cliff Hotel & Suites (Imerovigli)

Aceata este o terasă micuță dar șic, situată în Imerovigli, ce face parte din complexul hotelier Pearl on the Cliff Hotel & Suites. Noi aici am făcut un popas în drumul nostru din Fira spre Oia pentru a servi niște smoothie-uri excelente pe marginea calderei. Pe lângă asta puteți găsi și cocktail-uri dar și mâncare foarte bună aici.

  • Nikki’s (Fira)

Aici făcusem rezervare cu două zile în avans pentru a prinde un loc bun la apus. Din păcate au fost ceva probleme cu rezervarea însă priveliștea și mâncarea excelentă au compensat din plin pentru micile neplăceri create la început. Am primit o porție uriașă de gyros ce a fost absolut delicioasă (de Aperol nici nu mai zicem, puteți vedea în poze cum arată). Se vede foarte spectaculos insula vulcanică Nea Kameini de aici iar seara este absolut superb.

  • Thalami (Oia)

Așezat de asemenea pe marginea calderei, și aici este nevoie de o rezervare daca vreți o masă bună la apus. Este locul perfect pentru a lua cina după o lungă zi de explorat insula sau de stat la plajă.

  • Parea Tavern (Fira)

Acest restaurant nu este pe marginea calderei, dar este tot la înălțime în centrul orășelului Fira. Se mănâncă foarte bine la niște prețuri destul de ok iar personalul este foarte ospitalier.

Ce altceva mai puteți face dacă aveți mai mult timp în Santorini…


  • Snorkeling sau scuba diving. Santorini este locul perfect pentru aceste activități subacvatice. Aici am si cumpărat primul set de snorkeling (aproximativ 18 Euro de persoană) și ne-am aventurat în Marea Egee pentru a explora. Cel mai mulți peștișori se văd în apropiere de stânci, pentru cine este pasionat este cu siguranță o experiență ce trebuie încercată!
  • Degustări de vin. Santorini este o insulă foarte faimoasă pentru vinurile sale delicioase. Puteți opta pentru o degustare organizată făcută la Vinsanto (noi din păcate nu am apucat să facem asta dar daca ne-am întoarce, ar fi cu siguranță pe lista noastră!)
  • Excursie de jumătate de zi către Nea Kameini și izvoarele fierbinți. Dacă sunteți curioși să vedeți cum este să faceți baie în mare si să simțiți izvoare fierbinți în același timp, atunci această excursie este pentru voi. De asemenea se oprește pe insula Nea Kameini pentru a explora împrejurimile vulcanului încă activ de pe insulă. Aveți grijă sa aveți destulă apă și o pălărie la voi!

Ce putem mânca bun pe insulă?


  • Salată Santorini ( în care o să găsițti vestitele roșii cherry de Santorini dar și capere)
  • Moussaka
  • Gyros
  • Chifteluțe în sos roșu
  • Fructe de mare bineînțeles
  • Pui în sos roșu
  • Pita cu tzatziki

Lucruri bine de știut:


  • Restaurantele de pe calderă sunt destul de “vânate” la apus, așadar dacă vreți să stați la un restaurant de acest gen este bine să vă faceți rezervare din timp, mai ales dacă mergeți în plin sezon în august (așa cum am făcut noi) și vă doriți o masă pe marginea calderei la apus.
  • Poate deveni destul de cald în timpul zilei din cauza climei insulare. Aveți grijă să aveți mereu pălărie, ochelari de soare, apă și cremă solară la voi!
  • Rezervați din timp cazare la hotel pentru a evita prețuri foarte ridicate. Cel mai bine ar fi să optați pentru anulare gratuită (având în vedere vremurile incerte pe care le trăim) pentru a putea recupera banii în caz de noi restricții majore impuse.

O să ne amintim mereu cu drag de clipele petrecute în Santorini. Este cu siguranță un loc ce merită văzut măcar o dată în viață. Din păcate nu am avut decât 4 zile la dispoziție pentru a explora, deoarece am decis sa ne continuăm sejurul pentru alte 3 zile in Mykonos. Urmează sa publicăm curând și un articol despre Mykonos, asa că fiți pe fază!

Cu drag,

Journal of a Travel Fox

 

 

 

 

S-ar putea să-ți placă și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *