Cinque Terre sau cele “cinci pământuri”, trebuie să se afle cu siguranță pe bucket list-ul fiecăruia dintre noi. Aflat pe coasta Liguriei în Italia, Cinque Terre este o locație de vis, mai precis un șir de cinci orășele pescărești, cocoțate sus pe riviera italiană.

Cinque Terre

Orășelele ce fac parte din Cinque Terre sunt următoarele: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola și Riomaggiore. Atât Cinque Terre cât și Porto Venere fac parte din Patrimoiul Mondial UNESCO din 1997. Un scurt rezumat pentru fiecare în parte:

  • Monterosso al Mare – este cel mai mare orășel, singurul cu plajă cu nisip
  • Vernazza – cel în ”formă de navă”
  • Corniglia – ”cel mai cocoțat”, pentru ajunge în centrul vechi al Cornigliei, se urcă aproximativ 377 de trepte, traseu ce începe din gară
  • Manarola – cel cu ”apusul magic„
  • Riomaggiore – cel cu “Via dell’ Amore”

Condiții de intrare în Italia


La ora actuală se poate intra în Italia cu test PCR sau Antigen (test rapid). Foarte important de altfel este și Passenger Locator Form-ul care trebuie completat și prezentat la vamă în Italia. Pentru informații actualizate legate de condițiile de călătorie din Italia, puteți consulta site-ul MAE pentru a fi la curent cu ultimele știri.

Cum ajungem în Cinque Terre?


Din România puteți opta pentru o cursă cu avionul spre Pisa. Există companii low-cost care operează zboruri directe, mai precis Ryan Air si Wizz Air. Din Pisa durează aproximativ o oră și jumătate sa ajungeți în La Spezia, orașul în care am ales să ne cazăm. Odată ajunși aici, se poate merge în câteva minute în primul orășel din Cinque Terre (cu trenul din La Spezia).

Bineînțeles dacă doriți să combinați Cinque Terre cu alte orașe, există și această opțiune. De exemplu din Milano se poate ajunge în aproximativ 3 ore și jumătate cu trenul, iar din Bologna se poate ajunge cu autocar direct (MarinoBus).

Unde ne cazăm?


Cum ziceam și mai sus, noi am fost cazați în la Spezia și a fost totul absolut perfect. Aici aveți un număr mare de cazări, de tip Airbnb, sau hoteluri pentru care puteți opta la prețuri decente. Bineînțeles, există și varianta să vă cazați si într-unul dintre cele cinci orășele, dar fiți pregătiți să scoateți sume mai mari din buzunar. Dacă alegeți să vă cazați în La Spezia, atunci cel mai bine ar fi să alegeți o cazare aflată în proximitatea gării (care oricum este poziționată central). Aici puteți găsi Airbnb-ul la care am fost noi cazați, cu minunata mini terasă cu vedere către străzile din centrul vechi al La Speziei! Ca idee, din la Spezia durează numai 8 minute să ajungeți în primul orășel din Cinque Terre

Un sfat, dacă ajungeți de dimneață în La Spezia, suntem siguri că doriți cu nerăbdare să vizitați direct Cinque Terre, fără a aștepta după ora de check-in. Ei bine, există lockere în sistem self-service în apropiere de gară ca să vă ajute să scăpați de grija bagajelor. Prețul acestora este de 3.5 euro pentru 3 ore (si adițional 50 de cenți pe oră pentru ce se depășește ca timp).

Cu ce ne deplasăm în Cinque Terre


Din la Spezia, există trenuri la interval de jumătate de oră, trenuri ce trec prin toate orășelele din Cinque Terre (cu direcția Levanto). Pentru a folosi trenurile respective, puteți achiziționa bilet separat pentru fiecare cursă (4 Euro). Vă recomandăm o alternativă mai practică și anume – Cinque Terre pass (pe care îl puteți achiziționa din gară, mai exact de la centrul de informații Cinque Terre). Acest pass, pe lângă accesul nelimitat la trenuri, mai include intrarea pe traseele de hiking (trasee ce leagă aceste orășele) plus acces la toaletele din fiecare gară și wi-fi gratuit (doar în gări). Noi am optat pentru Cinque Terre pass valabil 2 zile (29 Euro/ persoană). Atenție, verificați înainte starea traseelor, deoarece acestea se află în proces de renovare/ sau sunt închise în funcție de vreme. Puteți accesa mai multe detalii legate de starea acestora cât și despre pass aici. Orășelele se află la numai câteva minute distanță unul față de celălalt (distanță parcursă cu trenul), deci nu o să pierdeți mult timp să vă stresați în legătură cu transportul.

O altă modalitate de a vedea orășelele este cu barca. Noi din păcate nu am apucat să testăm asta, însă dacă aveți mai mult timp la dispoziție merită să luați în considerare și această opțiune.

Căte zile ne trebuie pentru a vizita Cinque Terre?


Am optat să petrecem două zile exporând acest tărâm magic, timp în care am reușit să vizităm toate orășelele din Cinque Terre dar și Porto Venere, un alt orășel absolut superb aflat în apropiere. Cinque Terre se poate vedea și într-o singură zi, însă recomandăm măcar două pentru a vă putea bucura cât mai mult de frumusețea acestor peisaje. Nu ne credeți? Mai jos puteți urmări un filmuleț despre experiența noastră la pas prin Cinque Terre.

Dacă doriți să faceți și plajă, atunci puteți opta lejer pentru cel puțin 3 zile. Mai jos puteți vedea mai multe detalii despre fiecare orășel în parte.

Riomaggiore

Ne-am început ziua devreme explorând Riomaggiore. După 8 minute de mers cu trenul din La Spezia, eram deja ajunși. Am fost întămpinați de un peisaj de vis, unde marea întâlnea muntele. Acesta urma să fie doar începutul.

Am început să o luăm ușor la pas… și să explorăm. Fiind orășele destul de mici ca suprafață, se poate explora destul de lejer mergând pe jos. Acest sat datează încă din secolul al XIII-lea și este faimos pentru vinurile locale, produs al podgoriilor din împrejurimi, dar și pentru caracterul său istoric.

Faceți o plimbare pănă la debarcader unde veți fi întămpinați de numeroase bărcuțe pescărești dar și un view absolut minunat către căsuțele colorate cocoțate pe stânci.

Riomaggiore, mai este cunoscut și pentru traseul de hiking Via dell’ Amore. Din păcate când am fost noi aici, acesta era închis, așadar nu uitați să verificați starea lui înainte de a porni la drum.

Manarola

Am continuat cu Manarola, unde am ajuns după numai câteva minute cu trenul. Acest orășel este foarte popular datorită apusului magnific pe care îl puteți vedea aici.

La apus, soarele se reflectă în căsuțele colorate de pe stânci, dând naștere unui cadru absolut magic.

Dacă doriți să luați masa aici, vă recomandăm un restaurant minunat aflat la înălțime – Trattoria Dal Billy. Sunt ceva scări de urcat, însă merită cu siguranță pentru priveliște și mâncarea delicioasă. Ca idee, am dat 10 Euro pe niște paste cu pesto, 13 Euro pe o porție sănătoasă de paste cu fructe de mare și 10 Euro pentru o sticlă mică de vin (produs local, absolut delicios).

Corniglia

Cum ziceam și mai sus, acest orășel este cel mai ”cocoțat”. Corniglia este uneori trecut cu vederea deoarece nu există acces către plajă aici. Scara ”neprietenoasă”, alcătuită din aproximativ 370 trepte, nu ajută nici ea la reclama bună. Nu vă lăsați descurajați, există și un autobuz care merge dus-întors până în ”vârf” către centrul istoric. Acest bus este la dispoziția voastră, gratis, dacă aveți achiziționat un Cinque Terre pass.

Vernazza

Acesta este probabil cel mai fotografiat orășel dintre toate. După cum puteți vedea și în poze, este cu siguranță printre cele mai instagramabile locuri din Cinque Terre.

De aici începe și traseul de hiking pe marginea stâncilor spre Corniglia, traseu pentru care am optat și noi. Acesta era singurul deschis când am mers, așadar nu a fost greu de ales. Nu regretăm alegerea făcută oricum.

Traseul în sine este foarte frumos si merge practic pe lângă apă. Am văzut că este clasificat drept mediu însă nouă nu ni s-a părut un traseu prea greu. La început se urcă o bună parte din timp, așadar asigurați-vă că aveți încălțăminte adecvată în acest sens (fără șlapi sau ceva asemănator). Priveliștea devine din ce în ce mai frumoasă cu cât înaintați mai mult. Puteți admira forma de navă a orașului Vernazza alături de un peisaj de vis.

Monterosso al Mare

Monterosso al Mare este cel mai mare dintre cele cinci orășele. Este singurul în care veți găsi o plajă cu nisip fin. Plaja este împărțită în două sectoare, cea privată cu șezlonguri și umbreluțe contra cost, și cea publică, unde vă puteți așeza oriunde fără stres. Dacă vă doriți să stați mai mult la plajă, atunci nu ar fi rău să optați pentru o cazare aici.

Este important de știut că în celelalte orășele nu prea există zone de plaje amenajate, practic se poate sta doar pe stânci și intra în apă de acolo (sau pentru cei mai curajoși, se poate sări de pe stânci mai înalte direct în apă). Noi am decis să profităm un pic de peisajul superb și să savurăm o cafea și o foccacia (cu mozarella, ruccola și roșii cherry) pe malul mării. Dacă vreți să încercați o foccacia excelentă sau un panini, noi vă recomandăm să mergeți la acest mic local vis-a-vis de plajă – imediat cum se iese de la gară pe partea stânga (aproximativ 3.5 -5 Euro produsul).

Deși plaja este obiectivul principal în Monterosso al Mare, nici centrul vechi nu este de ocolit. Vă recomandăm să o luați ușor la pas și să explorați străduțele viu colorate.

Nu în ultimul rând, în afară de Cinque Terre, am ales să vizităm și Porto Venere un orășel minunat aflat în apropiere de La Spezia. Comparativ cu Cinque Terre, Porto Venere este mai puțin cunoscut, însă merită cu siguranță vizitat. Căsuțele colorate, castelul vechi, valurile care se sparg falnic în ce au fost odată zidurile cetății, fac din acest loc o destinație pentru care merită cu siguranță alocate măcar câteva ore.

Cum ajungem în Porto Venere?


Din la Spezia, noi am optat pentru un autobuz care se putea lua dintr-o stație foarte aproapiată de cazarea noastră. Cu autobuzul P puteți ajunge în maxim jumătate de oră în Porto Venere, acesta fiind situat la numai 15 km distanță. Foarte important de știut dacă alegeți această opțiune ar fi să vă cumpărați bilet de autobuz înainte de a urca, de la o tabacherie sau un bar din apropiere. Nu se poate cumpăra bilet din autobuz (chiar dacă pe internet scrie altceva) și riscați să luați amendă dacă nu aveți (cum am luat noi). Călătoria costă 3 Euro pe sens de persoană.

Ce putem vizita în Porto Venere?


Odată ajunși aici, începeți printr-o plimbare prin portul pitoresc unde veți putea observa numeroase terase si ambarcațiuni. Puteți opta inclusiv pentru o excursie cu barca dacă aveți mai mult timp la dispoziție.

După plimbarea prin port, vă recomandăm să urcați spre biserica San Pietro. Aceasta se află pe un deal cu vedere spre mare – o locație deosebită.

În drum spre biserică veți da peste Grota Lordului Byron. Pe vremuri era numită Grota Poeților deoarece mulți poeți englezi veneau aici și rămâneau fascinați de acest loc.

Apa are o culoare minunată și nu o să vă săturați de făcut poze. Totodată, dacă vreți să faceți plajă pe stânci sau să săriți de pe ele direct în apă, atunci este locul perfect pentru voi. Puțină adrenalină nu strică niciodată.

Castelul Doria este o altă atracție pe care nu ar trebui să o ratați. Acesta a fost contruit între secolul al XII-lea și al XIV-lea și a avut o mare importanță datorită poziției sale strategice. Veți avea ocazia și aici să vă bucurați de priveliști uimitoare ale orașului. Odată ce ați terminat cu aceste obiective, vă puteți plimba pe străduțele fermecătoare din centrul vechi. Nu uitați să vă bucurați și de un gelato cu această ocazie! 😊

Dacă mai aveți timp la dispoziție, există și o mică plajă in Porto Venere de care vă puteți bucura după o zi lungă și călduroasă.

Cam asta a fost scurta noastră vacanță în riviera italiană. Dacă aveți sugestii de alte obiective ce pot fi vizitate sau eventuale întrebări în legătură cu experiența noastră, nu ezitați să ne lăsați un comentariu mai jos. Suntem foarte activi și în Social Media așa că dacă nu ne urmăriți încă, ne puteți găsi pe Instagram sub numele de @journalofatravelfox dar și pe Facebook. Vacanțe plăcute vă dorim tuturor! 🙂

Cu drag,

Journal of a Travel Fox

 

S-ar putea să-ți placă și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *