După o perioadă mai lungă de absență, iată că suntem finally din nou pe blog. 😊 Cred că toata lumea este de acord că a fost o perioadă, cel puțin bizară, din toate punctele de vedere. Noi ne-am rezumat în iarna ce a trecut la călătorii pe plan local (mai ales la schi). Nu putem nega, schiul a fost grozav însă ne era tare dor să mai vizităm și ceva nou, să descoperim o cultură nouă, dar mai ales, un loc exotic! Am început să facem research și încet încet ne-am hotărât să ne petrecem un sejur de 7 zile în Hurghada, Egipt. Egiptul a devenit anul acesta cu siguranță una dintre destinațiile de top în preferințele românilor, așa că am fost și noi curioși să testăm pe pielea noastră.

Hurghada este a doua cea mai căutată destinație din Egipt după Sharm el Sheikh. Stațiunea, sau mai bine zis orașul este popular datorită resorturilor sale imense de la malul Mării Roșii. La început am fost un pic nesiguri de această alegere, însă agențiile de turism au venit cu oferte care mai de care mai atractive pentru resorturi de 4 sau 5 stele (atenție, adesea 5 stele în Egipt pot coincide cu 4 stele europene) așa că nu a fost greu să ne convingă.

Ce a cuprins pachetul nostru?


Am ales agenția Cocktail Holidays pentru un sejur de 7 nopți la Hurghada Long Beach Resort, cu regim all inclusive. Practic pentru un zbor dus-întors charter cu Tarom din București, transfer de la aeroport la hotel și invers, cazare în cameră dublă cu toate mesele incluse și asigurare de călătorie, am plătit 407 Euro de persoana (bilet cumpărat cu aproximativ o lună înainte de plecare). Cum nu suntem genul de persoane care să meargă și să stea 7 zile non-stop într-un resort, am preferat să optăm pentru un hotel de 4 stele versus 5 stele, dat fiind faptul că majoritatea timpului l-am petrecut în excursiile opționale sau explorând.

Mai jos găsiți detalii și despre fiecare excursie opțională pe care am făcut-o:

  • Orange Bay – Insula Giftun
  • Safari în deșert – satul beduinilor
  • Luxor
  • Cairo
  • Parasailing

Condiții de intrare în Egipt și restricții COVID


La ora actuală este nevoie de un test PCR negativ pentru a putea intra în Egipt. Nu se acceptă încă adeverință de vaccin, dar cel mai bine pentu a fi la curent cu situația actuală, puteți consulta site-ul MAE. Având pachetul nostru turistic cumpărat de la Cocktail Holidays, am beneficiat de un discount pentru efectuarea testului PCR și am plătit doar 220 de lei de persoană. Rezultatele au venit în câteva ore pe mail, inclusiv în limba engleză și cu cod QR pe ele. În aeroport, în Hurghada, se mai plătește o taxă de 25 dolari pentru viză, care se obține pe loc.

În Egipt tot personalul hotelului la care am fost cazați purta mască iar camerele erau foarte curate și igienizate în permanență. Resortul fiind așa mare, distanțarea socială nu era o problemă, prin urmare nu ne-am simțit niciodată puși în pericol în acest sens. Nu am fost obligați să purtăm mască în interiorul resortului sau afară. Practic doar la atracțiile turistice a fost nevoie de mască și în mijloacele de transport.

Despre Hurghada Long Beach Resort


Raportul preț calitate pentru acest resort este unul foarte bun. Camerele sunt spațioase și curate iar multe dintre ele au priveliște spre mare. În cadrul resortului există mai multe restaurante dintre care două sunt mai mari (cele principale, Lotus și Al Dente, aflate în main building) unde te poți servi singur cu tot ce iți dorești. Mai există încă patru restaurante a la carte unde trebuie făcută rezervare în prealabil. Hotelul dispune de o piscină mare încălzită plus alte 3 mai mici și o plajă de aproximativ 1.5 km.

Dacă sunteți pasionați de snorkeling, există și un ponton unde puteți merge și coborî pe o scară direct în apă (aprox 200m în larg). Veți putea vedea o mulțime de peștișori viu colorați și interesanți acolo. Dacă sunteți norocoși (sau nu) chiar și pisici de mare.

Totodată, echipa de animație a resortului face o treabă grozavă. Practic, în fiecare seară se organizează câte un show sau o petrecere, este destul de greu să te plictisești, plus multe alte activități pe plajă/ la piscină.

Există și unele lucruri care ar putea fi îmbunătățite la resort, cum ar fi mobilierul care este un pic vechi. Mâncarea a fost destul de ok, diversificată dar și acolo s-ar putea face cu siguranță niște îmbunătățiri.

Per total dacă ar fi să tragem o linie, dacă sunteți genul de persoane care mergeți în cât mai multe excursii opționale și nu doriți să stați toată ziua prin resort, atunci Long Beach este alegerea perfectă. Dacă însă preferați să vă petreceți tot timpul prin resort, atunci poate un hotel de 5 stele ar fi de luat în considerare.

QUICK TIP: Dacă doriți să beneficiați/ consumați alcool de calitate, optați pentru un pachet ”ULTRA All Inclusive – acest pachet include și alcool de import. Pachetele ”All Inclusive” conțin alcool produs local, care nu este tocmai cel mai strălucit…

Excursii opționale


1. Excursia la Orange Bay + Snorkelling

Orange Bay este cu siguranță unul dintre cele mai instagramabile locuri din Egipt. Peisajul de aici se aseamănă izbitor cu unul rupt parcă din zona Maldivelor. Apa este de o culoare turcoaz fenomenală, o imagine desprinsă parcă din cele mai frumoase vederi.

Tocmai datorită acestor peisaje ne-am dorit foarte mult să optăm pentru această excursie. În afară de plaja absolut minunată, puteți găsi aici un hamac și un leagăn, amplasate direct pe apă, dacă doriți să vă faceți poze (sau să stați la coadă pentru poze😊).

Orange Bay, ca și localizare, face parte din insula Giftun. Pe aceeași insulă se află si plaja Paradise unde am înțeles că apa ar fi mai adâncă și mult mai potrivită pentru snorkeling (spre deosebire de Orange Bay unde apa este destul de mică).

Un alt lucru de reținut este că se poate intra doar cu apă în rucsac la Orange Bay, deoarece se trece printr-un punct de control la debarcare. Dacă doriți alte băuturi răcoritoare sau bere, le puteți găsi de cumpărat la bărulețele amplasate pe plajă, dar la un preț pe măsură (5 Euro o bere la 330 ml).

Am stat aproximativ 2 ore pe insulă după care am fost preluați din nou pe iaht, unde am servit și prânzul. Apoi au urmat două opriri în larg unde se putea face snorkeling. Prima oprire a fost absolut de vis, am văzut o mulțime de recifuri de corali și peștișori. Este o experiență ce merită cu siguranță (chiar și dacă nu știi să înoți, cineva te va ajuta și supraveghea mereu), mai ales că Marea Roșie este foarte cunoscută pentru fauna sa marină bogată.

Nu în ultimul rând, în ultima parte a excursiei, cine a dorit a participat și la water sports (plimbarea pe apă cu banana sau cu canapeaua). Prețul excursiei a fost de 23 de Euro de persoană – preț ce include transferul de la resort și înapoi, prânzul, vizitarea insulei, opririle la snorkeling și watersports + băuturi la discreție pe vas.

2. Safari în deșert

Aici am optat pentru o excursie (safari) de patru ore, începând cu ora 9 dimineața, prin deșert. Practic, am mers cu ATV-ul traversând dune de nisip prin deșert aproximativ 25 de km până ce am ajuns la un sat de beduini. Acolo te puteai urca pe cămile pentru o tură scurtă sau puteai servi un ceai pregătit de beduini.

Ne-am întors apoi cei 25 de km tot cu ATV-ul până la stația de unde am pornit ca să ne urcăm mai apoi într-un buggy car cu care am mai mers o bună perioadă de timp prin deșert. Nouă ni s-a părut excursia asta un must și trebuie să recunoaștem că ne-a plăcut grozav de mult. Este de recomandat sa fiți acoperiți complet si să purtați o eșarfă care să vă acopere toată fața (mai puțin ochii bineînțeles pentru care trebuie obligatoriu ochelari de soare). Am primit și apă rece la stația de ATV, ceea ce am apreciat foarte tare, luând în considerare căldura dogoritoare a deșertului.

Noi am plătit pentru această excursie 18 Euro de persoană – preț ce include plimbare cu ATV-ul și buggy car, transferul de la resort și înapoi și vizita în satul beduinilor.

3. Excursie la Luxor

Am fost preluați de la resort și am plecat în zorii zilei pe la ora 5 dimineața către Luxor. Este un drum de aproximativ 4 ore din Hurghada, timp în care veți merge aproape numai prin pustiu, pe lângă deșert. O dată ajunși în Luxor, am mers direct către templul din Karnak, o adevărată bijuterie a civilizației antice egiptene.

Primul pilon gigantic, construit în vremea regilor etiopieni, are o lățime de 113 metri, cu pereți de 15 metri grosime ș 43, 5 metri înălțime. Construcția a fost lăsată neterminată, iar fragmente de schele de cărămidă uscată la soare utilizate în timpul construcției sale sunt încă vizibile. În Sala Hipostilă, pe coloanele templului incă se mai pot vedea heroglifele sculptate ce reprezintă viața marilor faraoni. Sala Hipostilă este susținută de cca. 134 coloane și are o suprafață de cca. 6000 metri pătrați. Este cea mai mare ”cameră religioasă” construită vreodată și este considerată o adevărată mare capodoperă arhitecturală.

Templul din Karnak (Karnak se traduce prin „cel mai mare”) este un templu dedicat zeului Amon Ra. Amon Ra este zeul soarelui, cel mai important dintre zei în cultura veche egipteană. Acesta este reprezentat cu cap de berbec, sau ca un bărbat purtând o tiară cu pene.

După ce am terminat vizita la templu, am traversat apoi Nilul pentru a a lua masa. Cu ocazia aceasta, am făcut și o mică plimbare cu barca pe Nil admirând Luxorul. În a doua parte a zilei, am continuat cu o vizită la templul lui Hatshepsut (care datează din cca. 1500 î.Hr). Hatshepsut a fost o femeie faraon care a fost însă reprezentată în toate sculpturile și muralele ca drept bărbat. Este un templu impunător și foarte bine conservat ce merită o vizită din partea voastră.

Mai departe, am continuat cu o oprire la Valea Regilor unde am putut vedea trei morminte diferite (care erau incluse în biletul de vizitare): Ramses al XIX-lea, Ramses al III-lea si Ramses I.

După vizita din Valea Regilor, am făcut o scurtă oprire și la Coloșii lui Memnon pentru câteva poze. Coloșii reprezintă două statui masive din piatră ale faraonului Amenhotep al III-lea. Aceștia datează din cca. 1350 î.Hr.

Nu îm ultimul rând, cine dorea putea să opteze și pentru o croazieră pe Nil combinată cu excursie pe Banana Island. Aceasta se plătește separat (20 Euro de persoană) în plus față de prețul excursiei originale. Cine nu dorește să o facă, rămâne la autocar (practic stai și îi aștepți pe ceilalți până se întorc). Singurul lucru impresionant și care merită menționat din această excursie suplimentară la Banana Island, este plantația imensă de bananieri, prin care ai ocazia să te plimbi și să faci poze, apoi urmând o pauză în care vei gusta din fructele proaspete oferite de către localnici.

Noi am plătit pentru această excursie la Luxor 55 Euro de persoană – preț ce include transferul de la resort și înapoi, biletul de intrare la templul Karnak, templul lui Hatshepsut, bilet de intrare în Valea Regilor (la trei morminte) și masa de prânz (la un restaurant din Luxor).

4, Excursie la Cairo

De la început trebuie menționat că excursia din Hurghada la Cairo este una destul de obositoare. Se pleacă la 1 noaptea cu autocarul de la resort pentru a ajunge în jurul orei 8 dimineața în Cairo. Din punctul nostru de vedere merită, piramedele fiind unul dintre motivele principale pentru care ne doream să vizităm Egiptul. Există varianta de a merge cu avionul din Hurghada până în Cairo, însă este bineînțeles și mult mai costisitor (aprox. 200 Euro, prețul excursiei cu avionul).

Primul obiectiv de vizitat de pe listă este Muzeul de Egiptologie. Acesta însă se deschidea mai târziu, cam pe la 9 jumătate dimineața. Până atunci, am făcut o scurtă croazieră pe Nil de unde am văzut o panoramă minunată asupra Cairo-ului pe de o parte a Nilului, și a Gizei, pe cealaltă parte. Cairo este un oraș impresionant cu o populație de aprox. 22 milioane de locuitori, cu o densitate de 15.000 locuitori/ km pătrat (dublă față de cea a Bucureștiului).

După scurta croazieră, ne-am întors să vizităm muzeul. Printre cele mai importante artefacte pe care le poți descoperi aici sunt masca din aur a lui Tutankhamon, cât și sarcofagul acestuia. În rest se pot observa sculpturi și artefacte ce datează de mii de ani. Din ce am înțeles noi, un nou muzeu de egiptologie urmează să fie deschis în Cairo (mumiile fiind deja mutate în acest nou muzeu).

După ce am vizitat muzeul, am oprit la un restaurant în apropiere de piramide, unde am luat masa de prânz. După masă, ne-am îndreptat spre mult așteptatul obiectiv, piramidele.

Piramidele, mai exact complexul de piramide de la Giza, fac parte din cele șapte minuni ale lumii antice. Acestea sunt amplasate la 8 km de orașul Giza, și 18 km față de Cairo. Piramidele din Giza sunt alcătuite din Marea Piramidă din Giza (cunoscută și sub denumirea de Piramida lui Cheops, construită în jurul anului 2580 – cca. 2560 î.Hr.), a doua (oarecum mai mică), Piramida lui Chephren, la câteva sute de metri spre sud-vest și, relativ modestă, Piramida lui Mykerinos la câteva sute de metri mai departe spre sud-vest. Sfinx-ul se află pe partea de est a complexului piramidal. Odată intrați în complex, aveți 3 opțiuni prin care puteți ajunge la așa numita ”panoramă” (de unde se pot observa perfect cele 3 piramide): călare pe cămilă, cu ”căruța” trasă de cal sau pe jos, primele opțiuni, bineînțeles, contra cost.

După vizita de la piramide, a urmat Marele Sfinx de la Giza. Chipul sfinxului se spune că ar aparține faraonului Khafra. Monumentul impunător măsoară 73 de m lungime și 20 m înălțime. În mod impresionant, acesta este construit dintr-o singură bucată de piatră. Legenda spune că acesta a fost construit pentru a apăra piramidele în antichitate, fiind reprezentat cu un corp de leu.

Ultima oprire din această excursie, a fost o vizită la o fabrică de parfumuri din Cairo. După un drum lung, pe la ora 22 eram ajunși înapoi la resort. În total, excursia a durat aproximativ 20 de ore.

Noi am plătit pentru această excursie 50 Euro de persoană – preț ce include transferul de la resort și înapoi, biletul de intrare la muzeu, intrarea la piramide, vizitarea Sfinxului și masa de prânz. Croaziera de dimineață pe Nil a costat 10 Euro pe lângă prețul inițial, de persoană.

5. Parasailing

Nu mai făcusem parasailing niciodată, așa că ne doream foarte mult să bifăm și această experiență. Am fost preluați de la hotel de către o mașină privată și am fost duși în portul Hurghada Marina unde ne-am întâlnit cu instructorul nostru. Acesta ne-a condus pe barca de mare viteză cu care urma să mergem.

Este absolut superb să plutești cu parașuta deasupra Mării Roșii, având panorama Hurghadei în jur. Parașuta urcă până la 120 de m. Am primit veste de salvare, deci nu trebuie să vă faceți griji dacă nu știți să înotați (de altfel abia am atins apa cu picioarele la coborâre, așadar nu este deloc periculos). Ca și preț, noi am plătit 20 de Euro de persoană. Recomandăm cu căldură aceasta experiență!

Concluzii


Merită Egiptul vizitat? Cu siguranță! Există însă și câteva lucruri care trebuie luate în conisderare înainte de a pleca, de aceea am pregătit și această mică listă de sfaturi utile pe care le puteți consulta aici. Dacă aveți întrebări, nu ezitați să ne lăsați un comentariu mai jos și nu uitați să ne urmăriți si pe Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu aventurile noastre. 🙂

Cu drag,

Journal of a Travel Fox

S-ar putea să-ți placă și:

17 comentarii

  1. Superb.
    O vacanta de vis.
    O meritati.
    Sunteti foarte buni.
    Informatiile imi vor fi de folos pt ca vreau sa ajung si eu acolo.

  2. Bună seara! Foarte frumos prezentat, abia astept să mergem și noi. Cu ce firmă v ați dus în excursiile opționale?
    Mulțumesc!

  3. Super! Luna viitoare ajung și eu acolo! Chiar mi au fost utile informațiile! Dar am câteva întrebări: excursiile cum le -ați achiziționat ? Cu agenția cu care ați plecat sau de acolo? Multumesc! Aștept răspuns!

  4. Super! Luna viitoare ajung și eu acolo! Chiar mi au fost utile informațiile! Dar am câteva întrebări: excursiile cum le -ați achiziționat ? Cu agenția cu care ați plecat sau de acolo? Multumesc! Aștept răspuns!

  5. Superb articolul! Felicitari!
    Am vacanta programata in Hurghada pe 3 iunie, stau 7 zile. Dintre Luxor si piramide ce imi recomanzi sa vizitez? Piramidele sau ambele? Este destul de obositor drumul din Hurghada pana la Cairo.
    Eu am primit oferta de 150$/ persoana pentru excursia la Cairo, m-ar ajuta daca imi poti spune la ce agentie ai gasit excursia cu 50 €? Multumesc mult! Keep up the great work!

    1. Buna Oana, multumim frumos pentru feedback. Noi ne-am dorit neaparat sa le facem pe amandoua si nu regretam, dar da mai ales excursia la Cairo este destul de lunga si obositoare. Practic ne-am programat si cate o zi libera in resort intre cele doua excursii ca sa avem timp sa ne revenim. 🙂 Cred ca per total in excursia de la Luxor aveti mai multe lucruri de vizitat, dar cum ziceam, noi ne doream foarte tare sa vedem si piramidele care pana la urma sunt esenta Egiptului. Cat despre excursii, am mers cu Amir Mario (puteti consulta site-ul cu excursiile lor aici: https://www.mariotouregypt.com/home?). Sper sa fie de ajutor! 🙂

  6. Buna,doamne ce comentarii fabuloase!!1va multumesc ffff mult deoarece Egiptul e urmatoarea pe lista vacantelor si e minunat ca am dat peste comentariul vostru!!!

  7. Super util, multumim. Noi mergem in Sharm El-Sheikh in ianuarie. Am salvat link-ul celor de la Mario Tour, am vazut ca au excursii si de unde mergem noi. ❤️ O sa avem o fetita de 2 ani cu noi, cred ca excursiile la Luxor si Cairo vor fi prea obositoare pentru ea 🙈

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *