Prima dată când am vizitat Țările Nordice a fost acum aproximativ doi ani. A fost o experiență foarte plăcută, așa că ne-am dorit să revenim în Peninsula Nordică. Atunci am vizitat Stockholm în perioada Crăciunului, un oraș absolut fantastic. De data aceasta, am ales să vizităm Danemarca, mai exact Copenhaga.

Danezii se clasează printre cei mai fericiți oameni din lume. Capitala este plină de viață și combină istoria regală, arhitectura modernă cu un adevărat mix cultural și un stil de viață sustenabil.

Copenhaga este cu siguranță un oraș cool- arhitectura modernistă, podurile pline de zumzetele navetiștilor pe biciclete, apa curată a canalelor ce o înconjoară… și nu în ultimul rând… hygge-ul.

 

Ce este hygge?

Hygge este un termen danez care nu se poate traduce printr-un singur cuvânt, dar sugerează un cadru confortabil și friendly. Este de fapt un concept ce promovează sentimentul de a fi comod și mulțumit, acesta fiind și o modalitate de a ne face viața mai frumoasă. Si din ce am văzut, danezii se pricep în a ne da lecții despre cum să trăim fără remușcări.

Am vizitat Copenhaga la începutul lunii septembrie și am prins o vreme perfectă de hoinărit și explorat. În total am petrecut trei zile full aici (fără a pune la socoteală zilele în care am avut zborurile).

Noi am ales sa zburăm cu Wizz Air la dus, costul unui bilet fiind de aproximativ 30 Euro/ persoană. Pentru zborul de întors am ales Ryan Air, la un preț de aproximativ 40 Euro.

 

Unde am stat?

Am optat pentru o cazare de tip AirBnb, in cartierul Frederiksberg.

Zona pe care am ales-o a fost una superbă, un cartier curat, liniștit, plin de fel de fel de localuri drăguțe. Accesul către centrul orașului era destul de facil. Te puteai deplasa foarte ușor prin Copenhaga cu ajutorul transportului în comun, care este super dezvoltat. Noi am preferat să mergem în aer liber mai mult așa că am ales să o luăm în marea majoritate a timpului la pas.

 

Cu ce ne deplasam?

Cum am menționat si anterior, este foarte ușor să te deplasezi în Copenhaga. Bicicleta joacă un rol important în viața danezilor, toată lumea folosind acest mijloc pentru a se deplasa.

Transportul in comun este și el foarte bine pus la punct, însă nu așa ieftin. Cea mai rapidă rută de la aeroport in oraș este cu trenul regional sau cu metroul. Durează mai puțin de 15 minute pentru a ajunge în centrul orașului și puteți cumpăra bilete inclusiv la aeroport. Aveți nevoie de un bilet valabil pe trei zone care costă aproximativ 36 DKK.

Trenul circulă direct către Gara Centrală din Copenhaga (Hovedbanegård) din centrul orașului și este ideal dacă stați acolo sau doriți să luați un tren către alte orașe daneze. Dacă doriți să ajungeți la Nørrebro, Vesterbro, Fredericksberg, Osterbrø sau alte zone din Copenhaga, metroul este cea mai bună opțiune.De asemenea, puteți lua autobuzul 5A de la aeroport pentru a ajunge în centrul orașului în aproximativ 35 de minute, iar în afara sosirilor există o stație de taxi. De obicei, taxiurile costă 250-350 DKK și durează 20-30 de minute pentru a ajunge în centrul orașului.

 

Ce am vizitat?

 

Prima zi

În prima zi am ales sa luăm la pas cartierul Frederiksberg, apoi am hoinărit până ce am ajuns într-un final în vestitul și pitorescul Nyhavn.

Era o zi însorită, perfectă pentru a te plimba pe cheiul canalului Nyhavn, posibil cea mai cunoscută și instagramabilă locație din Copenhaga. Canalul a fost construit pentru a conecta Kongens Nytorv de port și a fost mult timp un loc frecventat marinari și scriitori, inclusiv de Hans Christian Andersen. El a scris câteva din operele lui in timp ce a stat la casa cu nr. 20 din Nyhavn și, de asemenea, a petrecut timp trăind la nr. 18 și 67.

Cea mai veche casă de pe canal este casa cu numărul 9, remarcabil de întreținută, datând încă din 1681. Astăzi, Nyhavn este un magnet pentru turiști. Acesta dispune de o explozie de căsuțe cochete vopsite in diverse culori, bărci dar si de multe localuri ce oferă miresme care mai de care mai îmbietoare. Este, de asemenea, un loc la îndemână pentru a face o croaziera organizată pe canale. In Nyhvan am mâncat si cel mai bun waffle. Nu trebuie sa ratați aceasta locație: Vaffelbargeren Nyhavn.

Tot în apropiere de Nyhavn, am vizitat și Piața Palatului regal – Amalienborg. Palatul a fost construit inițial pentru mai multe familii nobiliare; cu toate acestea, când Palatul Christiansborg (fostul palat al familiei regale) a ars la 26 februarie 1794, familia regală a cumpărat palatele și s-a mutat aici. De-a lungul anilor, diferiți monarhi și familiile lor au locuit în cele patru palate diferite. Obțineți experiența regala completă, admirând schimbarea gărzii regale în Piața Palatului, în combinație cu o vizită la muzeul ce se afla in palat.

După ce am mai hoinărit puțin prin Nyhavn, am zis să ne îndreptăm spre Ofelia Plads, pentru a ne bucura de golden hour, pentru a admira marea, dar și pentru a savura…. un Carlsberg, bineînțeles.

Spațiul este o mică oază în oraș, cu tarabe diverse, cafenele, șezlonguri și o vedere fantastică către portul din Copenhaga. Bucurați-vă de o pauză pe un șezlong și savurați o băutură pentru că aveți ce admira aici.

Acum, având bateriile încărcate, am decis să ne mai sculptăm puțin mușchii picioarelor. Am luat-o ușor la pas până la cazare. Pe drum, am atins un alt obiectiv turistic din Copenhaga, strada Stroget, cea mai mare zonă de shopping din Danemarca si cea mai lungă alee comercială din Europa (sau cel puțin așa am auzit).

Stroget, conectează Piața Primăriei (Rådhuspladsen) cu Piața Nouă a Regelui (Kongens Nytorv). Merită să vă faceți timp pentru o plimbare pe această stradă, cel puțin interesantă.

Ajunși la Airbnb, ne-am bucurat de un pahar de vin pe terasa minunată pe care o aveam la dispoziție. Așa se încheie o primă zi perfectă în Copenhaga.

Ziua 2

Am început să hoinărim iar prin Frederiksberg pentru a ne lua boost-ul de energie necesar pentru o noua zi în stil hygge. Există o multitudine de cafenele și localuri unde puteți servi micul dejun în zonă. Noi ne-am oprit la The Sixteen Twelve, unde cu un pic de noroc am prins și un loc, personalul fiind extrem de amabil. Mâncarea a fost excelentă și servirea la fel.

După ce am luat micul dejun, ne-am îndreptat din nou către centru, unde am urcat in Round Tower (Rundetaarn) pentru o panoramă deosebită asupra orașului.

Turnul și observatorul Rundetaarn, datează  din secolul al XVII-lea, este cel mai vechi observator funcțional din Europa și o piesă de rezistență în peisajul urbanistic din Copenhaga. Biletul de vizitare a costat 40 DKK (aproximativ 5.5 Euro).

Următorul obiectiv a fost Christiania sau Free Town Christiania, un loc inedit și controversat. Christiania a luat naștere în 1971, când un grup de oameni au tăiat o gaură în gardul cazărmii militare din Bådmandsgade. În curând zona a fost cunoscută pentru Pusher Street, unde se găsesc fel și fel de tarabe ce comercializează droguri ușoare. O mulțime de oameni care locuiesc în Christiania și-au construit singuri casele dând zonei o identitate arhitecturală extrem de interesantă si colorată. Aici o să găsiți o varietate de restaurante, ateliere, galerii, dar și tot felul de locuri ce oferă adevărate experiențe culturale.

Părăsind Christiania, am luat-o ușor la pas si ne-am îndreptat către mare, pentru a ne bucura un pic de ea pe o vreme de vară târzie (in septembrie). Amager Strandpark (Amager Beach Park) este un parc public, aflat pe litoral. Ssituat pe insula Amager, acesta include o insulă artificială ce oferă un total de 4,6 km de plaje. De la plajă, parcul eolian Middelgrunden poate fi văzut la orizont. Am admirat marea, am hrănit pescărușii, ne-am relaxat și apoi am luat metroul înapoi către Airbnb pentru o scurtă pauză.

Seara am ieșit iar la explorat, și pentru a savura…din nou un Carlsberg, bineînțeles.

Ziua 3

Am început ultima zi în Danemarca, bineînțeles, cu un mic dejun. Am mers la o cafenea pe care o vânam încă de când am ajuns, dar era mereu ocupată. Numele locației este Mad & Kaffe Frederiksberg, o locație foarte cozy cu produse de calitate, care merită o vizită.

După ce am savurat micul dejun, ne-am îndreptat către Nyhavn, de data aceasta cu gândul de a face o croazieră pe canale, o activitate de neratat dacă vizitați Copenhaga. Prețul unui bilet a fost de aproximativ 8 Euro, și merită din plin, o să puteți privi orașul din altă perspectivă.

Totodată, o să învățați puțin și din istoria orașului, având la dispoziție și un ghid pe toată durata croazierei. Această experiență durează aproximativ o oră, timp în care o să descoperiți diverse obiective turistice. Desigur, și vremea pe care am prins-o a făcut această experiență să fie una perfectă.

Am pornit din nou la pas din Nyhavn pana am ajuns la vestitele străzi, Magstraede și Snaregade. Acestea sunt două dintre cele mai vechi străzi din centrul vechi din Copenhaga. Snaregade se întinde de la piața mică de la stația de metrou Gammel Strand până la Knabrostræde, unde se transformă în Magstræde. Acestea sunt printre puținele străzi din orașul vechi din Copenhaga, care încă mai prezintă pavajul lor original.

Am decis sa încheiem această ultim[ zi, admirând din nou priveliștea oferită de Nyhavn, unde ne-am și întors. Am mai privit o dată marea, am admirat din nou căsuțele colorate și am savurat un ultim waffle.

Alte recomandări

  • Malmo day trip – se poate vizita foarte ușor din Copenhaga.
  • Ny Carlsberg Glypotek – acesta este un muzeu dedicat colecției vaste de obiecte de artă ale magnatului berii, Carls Jacobsen.
  • Jaegerborggade – una dintre cele mai moderne și mai fotografiate străzi din Copenhaga.
  • Statens Museum for Kunst -muzeul național de artă al Danemarcei (SMK) găzduiește o colecție imensă de lucrări daneze și europene datând din anii 1300 până în prezent.
  • Tivoli Gardens – un parc de distracții fermecător cu niște grădini care atrag vizitatori pe tot parcursul anului.
  • CopenHill – o zonă sportivă urbană și o pârtie de schi, construite deasupra celui mai nou centru de gestionare a deșeurilor din oraș.
  • Mica Sirenă – Este unul dintre pricipalele obiective turistice din Copenhaga (poate un pic prea turisitc din punctul nostru de vedere). Practic reprezintă o statueta cu mica sirenă din povestea lui Hans Christian Andersen.

Cam atât din Copenhaga. Pentru orice alte întrebări despre oraș, prețuri sau orice alte nelămuriri, nu ezitați să ne lăsați un comentariu. Nu uitați să ne urmăriți si pe Instagram și pe Facebook (dacă nu o faceți deja) pentru a fi la curent cu aventurile noastra.

Cu drag,

Journal of a Travel Fox

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *