Laponia, un colț al lumii înghețat și fermecător, reprezintă mai mult decât o regiune nordică. Celebră pentru peisajele sale uimitoare, Aurora Boreală și conexiunea cu Moș Crăciun, Laponia oferă un amestec captivant de natură sălbatică și tradiții vechi. În această vastă regiune, pădurile dense și lacurile înghețate se întâlnesc, creând o priveliște spectaculoasă.

Renii, de asemenea, constituie o parte esențială a culturii locale, iar iarna, Laponia devine destinația ideală pentru iubitorii de sporturi de iarnă. Indiferent dacă cauți aventură sau vrei să simți magia sărbătorilor în casa lui Moș Crăciun, Laponia te atrage cu peisaje fermecătoare și tradiții fascinante.

Cât timp este necesar pentru o excursie în Laponia?


Noi am ales să vizităm Laponia finlandeză timp de 4 zile, mai exact Rovaniemi.

Rovaniemi este adesea considerat ‘casa oficială’ a lui Moș Crăciun. De asemenea, este un punct de plecare excelent pentru a vedea Aurora Boreală și pentru a explora frumusețea naturii nordice.

În plus, activitățile în Laponia finlandeză sunt variate și captivante. De la plimbări cu sania trasă de reni la aventuri de schi și snowboarding, există o mulțime de opțiuni pentru a experimenta iarna într-un mod unic.

Când mergem în Laponia?


Prima zăpadă cade în general începând cu octombrie/noiembrie în Laponia și durează cam până în martie, astfel că puteți opta pentru o excursie oricând în această perioadă. Bineînțeles, cu cât optați să mergeți mai aproape de sărbătorile de iarnă, cu atât prețurile pentru cazări cresc mai mult și se epuizează mai repede. Noi am ales să mergem de pe 5 până pe 9 decembrie și vă recomandăm dacă doriți să mergeți în aceeași perioadă sau de Crăciun/Revelion să vă uitați din timp de zboruri și cazări. Am organizat totul cu aproximativ trei luni în avans.

Cu ce ajungem în Laponia?


Cele mai bune legături din România ar fi cu Austrian Airlines sau Air France (cu escală bineînțeles, în Viena, respectiv Paris). Am optat să venim în Laponia din Helsinki (unde am petrecut 3 zile și am scris un articol aici) cu trenul de noapte: “Santa Express“. Călătoria cu Santa Express este o experiență de neuitat și cel puțin interesantă, durând aproximativ 12 ore. Fiind un drum destul de lung, am ales să ne luăm locuri la cușetă, care s-a dovedit a fi cea mai bună decizie. Există și un vagon restaurant unde puteți servi dimineața micul dejun și să vă bucurați de peisajele magice împodobite de păduri acoperite cu zăpadă.

Pentru două locuri la vagon de dormit cu cușetă proprie și cu mic dejun inclus, am plătit în total 120 de euro de persoană. Există și posibilitatea de a lua un zbor domestic din Helsinki spre Rovaniemi (prețul în perioada când am fost noi fiind asemănător cu cel al biletului de tren), dar am decis să mai adăugăm o “experiență” pe listă și nu regretăm.

Cazarea noastră în Laponia


Cazarea aproape de Rovaniemi este ideală pentru a explora capitala Laponiei finlandeze și pentru a fi în apropierea principalelor atracții, inclusiv Satul lui Moș Crăciun (amplasat în apropiere de aeroport) și alte locuri care îți vor oferi o perspectivă autentică asupra Laponiei. Am ales să ne cazăm la Napapiirin Saarituvat, o cazare ce a adus o notă specială aventurii în Laponia.

Aceasta nu se află în Rovaniemi, ci la aproximativ 5 km distanță de oraș, deoarece ne-am dorit un loc mai retras și ferit de nebunia urbană. Practic, am avut parte de propria noastră căbănuță așezată pe malul lacului înghețat. Căsuța în sine nu este foarte mare, însă este dotată cu absolut tot ce ai avea nevoie pentru un sejur confortabil, călduroasă și, bineînțeles, cu un aer foarte cozy, numai bun pentru a te relaxa după o zi petrecută la -15 grade.

Majoritatea cazărilor din Finlanda vin la pachet cu saună inclusă, așadar nici cazarea noastră nu a făcut excepție. După ce petreceai mai mult timp în saună, aveai ocazia să ieși afară pentru a te răcori în zăpadă, având priveliștea spre lacul înghețat.

Pentru 4 nopți noi am plătit în total 650 Euro (două persoane).

Cu ce ne deplasăm în Laponia?


Probabil cea mai bună cale pentru a fi cât mai flexibili ar fi închiriatul unei mașini. Drumurile sunt bune, însă destul de înghețate și acoperite de zăpadă, așadar noi am decis să rămânem mai degrabă la transportul în comun cu autobuze sau taxi. Închirierea unei mașini este, de asemenea, destul de costisitoare, iar în general se cere un depozit destul de mare pentru a putea închiria una. Dacă vă cazați în Rovaniemi, aveți mai multe autobuze cu care puteți ajunge destul de rapid în aproximativ 25 de minute în Satul lui Moș Crăciun pentru aproximativ 3 Euro de persoană. O altă variantă ar fi agențiile de turism locale din Laponia de la care rezervați excursiile. Acestea oferă, de obicei, și transport dus-întors de la cazare atâta timp cât se află într-un interval maxim de 10 km față de Rovaniemi.

Activități de neratat în Laponia


  • Satul lui Moș Crăciun

Bineînțeles, primul lucru care trebuie bifat când veniți în Laponia este vizita la satul lui Moș Crăciun (Santa Claus Village)! Acest loc emblematic devine cu adevărat magic, mai ales seara, când toate luminile se aprind și te fac să te simți ca pe un tărâm de basm.

Vizita la Moș Crăciun este gratuită, însă dacă doriți să primiți poze și o filmare alături de el va trebui să plătiți în funcție de pachetul pe care îl alegeți. Noi am ales pachetul digital pentru 50 de Euro, prin care poți intra pe un QR code și descărca pozele și filmarea făcute cu Moșul. Mai există și varianta de a primi pozele printate și înrămate sau opțiunea de a primi atât pozele printate, cât și în format digital, alături de filmare (75 de euro).

  • Plimbare cu sania trasă de reni

Tot în Satul lui Moș Crăciun, puteți opta pentru o plimbare cu sania trasă de reni sau de câinii husky.

Există mai multe variante de traseu specifice fiecărei activități. Pentru sania trasă de reni, există trei tipuri de traseu: 400 m, 1 km (Forest Path) și cel de 3 km. Noi am optat pentru 1 km, ceea ce ne-a permis să ne bucurăm îndeajuns de peisaj dar și de renii absolut superbi. Această experiență ne-a costat 35 de Euro de persoană. Pentru plimbarea cu câinii husky am ales să apelăm la o agenție locală și să ne rezervăm de acolo excursia.

Satul lui Moș Crăciun oferă numeroase alte activități de care vă mai puteți bucura dacă veniți aici, cum ar fi vizita la casa doamnei Crăciun, expedierea unei cărți poștale către cei dragi prin intermediul poștei lui Moș Crăciun sau o plimbare cu snowmobilul pentru cei mici. Puteți obține si un certificat pentru traversarea Cercului Polar (contra unui cost de 10 Euro), graniță aflată chiar in Santa Clause Village.

Nu în ultimul rând, există și numeroase restaurante la care puteți servi o masă caldă după o perioadă mai lungă petrecută în frigul de afară. Nouă ne-a plăcut foarte mult Kotahovi, o cabană absolut superbă cu șemineu și decorată în stil nordic, unde am servit niște supe senzaționale de somon și de ciuperci. Câteodată poate fi un pic aglomerat și este posibil să fie nevoie să stai un pic la coadă pentru a lua masa aici, dar merită din plin.

  • Sania trasă de câini Husky

Noi am preferat să optăm pentru o excursie rezervată prin intermediul Nordic Unique Travels, agenție prin care ne-am și rezervat majoritatea activităților pe care le-am făcut în Laponia. Existau mai multe opțiuni printre care traseu de 1 km, 5 km, 10 km sau trasee mai scurte de 1 km combinate cu alte activități. Noi am ales un traseu de 10 km pentru plimbarea cu sania trasă de câinii Husky și apoi vizita lor la fermă.

Traseul de 10 km s-a dovedit a fi o alegere potrivită. Deși a durat aproape o oră în total, putem spune că a fost experiența noastră preferată din Laponia și nimic nu se compară cu ea. Ce ne-a plăcut foarte mult a fost și faptul că unul dintre noi avea voie să stea în picioare și, astfel, să controleze viteza câinilor husky apăsând cu piciorul pe frână în timp ce celălalt stătea în sanie. La jumătatea drumului, ni s-a oferit șansa să schimbăm rolul între noi.

La finalul plimbării, am avut voie să mângâiem câinii jucăuși, dar și foarte blânzi, de altfel. Le-am mulțumit pentru că au fost niște super căței, iar apoi ne-am îndreptat către cabana fermei, unde ni s-au dat mai multe detalii despre rolul fiecărui cățel în formație și anume cum cei din față sunt liderii, iar cei din urmă sunt cei mai puternici, având nevoie de forță mai mare pentru a trage.

Pentru un traseu de 10 km, care include vizita la fermă, noi am plătit 200 de euro de persoană. Există și variante mai accesibile, bineînțeles, dacă optați pentru un număr mai mic de kilometri. Este important de menționat că agenția ne-a oferit și un strat în plus de haine mai groase, numit overall (salopetă), care se ia pe deasupra echipamentului de iarnă pe care îl aveți deja pe voi, pentru un strat de protecție în plus împotriva frigului.

  • Plimbarea cu snowmobilul

O altă activitate pe care am vrut neapărat să o încercăm a fost plimbarea cu snowmobilul. Puteți merge pe snowmobil fie împreună cu un partener, fie singur. Bineînțeles, cei de la agenție ne-au făcut un instructaj, iar apoi am plecat într-o cursă de o oră prin pădurile înghețate ale Laponiei, o experiență senzațională de altfel. Pentru această activitate am plătit 150 de Euro, preț total pentru două persoane.

  • La vânătoare de aurora boreală

Ne-am dorit de foarte mult timp să bifăm această activitate și anume să vedem aurora boreală. Perioada optimă pentru a o vedea pornește din septembrie și durează până în luna aprilie (septembrie și martie fiind lunile cu cele mai bune șanse pentru a o surprinde).

Există mai mulți factori pe care trebuie să îi luați în considerare atunci când vă doriți să o surprindeți: este important ca cerul să fie destul de senin (de aceea primăvara și toamna aduc în general șanse mai bune, cerul nefiind atât de des înnorat), să vă aflați într-un loc destul de întunecat și ferit de poluarea luminilor din oraș, dar și gradul de activitate solară să fie destul de ridicat.

Există numeroase aplicații prin care puteți verifica șansele de a vedea aurora boreală în funcție de toți acești factori pe zile. Așadar, dacă porniți la vânătoare de aurora, este recomandat să le verificați în prealabil.

Noi am avut norocul de a o surprinde într-o seară pe la miezul nopții chiar de la fereastra cazării noastre. Deși inițial aplicațiile nu ne dădeau șanse prea bune pentru acea seară, la un moment dat am verificat din nou iar șansele crescuseră la 90%. Când ne uitam pe geam, iată că începeau să se zărească încet încet niște lumini verzi jucăușe pe cer care s-au intensificat pe parcurs. Ne-am îmbrăcat și am fugit repede afară pentru a le vedea mai bine. Este un sentiment de nedescris să surprinzi acest fenomen, aproape nu ne venea să credem ochilor. A durat probabil doar 15 minute însă a fost absolut superb.

Există posibilitatea de a merge și cu o agenție locală la vânătoare de auroră boreală. Se merge cu ghid într-un loc destul de întunecat (în cazul nostru, noi am mers în pădurea Vikakongas) și se face un foc de tabără unde se servesc supă de somon, cârnați prăjiți la foc dar și bezele și suc cald de afine. Atenție însă, există și posibilitatea de a nu surprinde aurora boreală în aceste excursii, caz în care nu veți primi banii înapoi din partea agențiilor. Vă recomandăm să consultați aplicațiile în prealabil pentru a vedea dacă sunt șanse sau nu să zăriți aurora. Noi pentru o astfel de activitate am plătit 75 de Euro de persoană.

Alte activități pe care le puteți face în Laponia


  • Vizita la Grădina Zoologică Rauna Zoo
  • Trasee prin zăpadă în Parcurile Naturale Rititunturi sau
  • Plimbarea cu vasul icebreaker și plutirea în marea înghețată
  • O noapte petrecută într-un igloo de sticlă

Nouă ni s-a părut Laponia o destinație de vis în in care ne-am întoarce oricând cu mare drag. Pentru orice întrebări, nu ezitați să ne lăsați un comentariu și vă vom răspunde cât se poate de repede. Dacă nu o faceți deja, vă invităm să ne dați un follow pe contul nostru de Instagram Journal of a Travel Fox sau un follow pe pagina de Facebook.

 

S-ar putea să-ți placă și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *