Fie ca alegeți să mergeți în zone precum Thassos, Atena sau Santorini, Grecia este mereu o alegere cu care nu dai greș. Ospitalitatea grecilor este renumită în rândul turiștilor români și nu numai. Acest lucru contribuie enorm, Grecia ajungând să fie una dintre destinațiile de top pentru a petrece vacanța de vară. Am decis să profităm de mini-vacanța de 1 iunie pentru a explora și noi o altă zonă a Greciei: insula Creta!
Creta în câteva cuvinte
Creta este cea mai mare si cea mai populată dintre insulele grecești, fiind și a cincea ca și suprafață din Marea Mediterană. Este cunoscută pentru plajele sale idilice (multe dintre ele având ”steag albastru” ), nisipul roz, drumețiile pitorești dar și pentru încărcătura istorică vastă (vezi legenda minotaurului și a regelui Minos).
Cum ajungem în Creta?
Creta se află la mai puțin de două ore distanță cu avionul de București. Am optat pentru un zbor cu Ryan Air pe ruta București-Creta iar biletele dus-întors au avut un cost total de 150 EUR/persoană (incluzând priority boarding, dus-întors). Am ales Ryan Air pentru zborul direct către aeroportul din Chania, unde ne doream să ne și cazăm de altfel. O altă variantă este ruta operată de Wizz Air spre Heraklion. De reținut însă, insula este destul de mare și ar fi de preferat să vă alegeți aeroportul pe care aterizați în funcție de zona pe care doriți să o explorați.
O altă variantă ar fi desigur de mers cu mașina până în Atena și apoi mai departe cu un feribot până în Creta. Există și numeroase agenții care oferă pachete turistice ce includ transportul cu autocarul sau cu avionul charter până pe insulă.
Unde ne cazăm în Creta?
Am optat pentru o cazare în Chania pentru a fi cât mai aproape (zicem noi) de cele mai frumoase plaje de pe insulă dar și pentru că este un orășel fermecător. Chania reprezintă o bază perfectă pentru a începe aventura pe meleagurile Cretei. O altă variantă, probabil la fel de bună, este Rhetymno, un orășel un pic mai mic decât Chania, dar cel puțin la fel de frumos, cu plaje publice și multe altele.
Am decis să închiriem un apartament de trei persoane prin AirBnb. Pentru 5 nopți, am plătit 162 EUR de persoană și am avut la dispoziție practic toate facilitățile necesare pentru un sejur confortabil. Pentru mai multe detalii, puteți găsi aici AirBnb-ul în care ne-am cazat noi.
Cât stăm în Creta?
Deși am petrecut doar 5 zile, se poate opta cu siguranță pentru mai multe zile pentru a explora pe această insulă. Se pot bifa multe obiective sau pur și simplu un pic de relaxare pe nisipul roz, alături de un Mythos.
Cum ne deplasăm în Creta?
Cea mai indicată și cea mai facilă variantă de deplasare pe insulă este mașina. Dacă ați venit cu avionul, ar fi ideal să închiriați o mașină pe insulă (pentru a nu rata vestitele plaje Elafonisi, Seitan Limania sau Balos). Deși există și opțiunea de transport public, mașina ar fi clar cea mai convenabilă variantă pentru a putea ajunge cât mai ușor la majoritatea obiectivelor și plajelor. Am închiriat un automobil cu 150 EUR pentru 3 zile de la firma Kydon și am fost mulțumiți de alegerea făcută.
Ce a părut avantajos la această companie este că se poate închiria o mașină inclusiv din centrul Chaniei, și nu doar de la aeroport. Alt lucru bine de știut, majoritatea companiilor de închiriat mașini pe insulă nu percep depozit. (Atenție, dacă doriți să ajungeți cu mașina la plaja Balos, nicio asigurare nu acoperă acest drum – nu este recomandat de a fi parcurs cu orice mașină, drumul fiind destul de periculos/neprietenos pentru vehiculele mai ”mici”).
Despre Chania
Chania este un orășel cochet aflat în vestul insulei și cel mai probabil locul în care veți ateriza dacă optați pentru avion. Este punctul perfect din care să plecați să explorați unele dintre cel mai frumoase plaje ale insulei.
Arhitectura orașului este în stil venețian, așadar veți putea observa influența peste tot. Portul venețian este una dintre atracțiile principale din Chania. Aici se află numeroase terase și restaurante unde puteți servi fructe de mare, o salată grecească, un gyros, bere sau alte preparate tradiționale pe marginea apei.
Centrul vechi
Nu puteți rata nici centrul vechi din Chania. Plimbați-vă pe străduțele înguste pline de flori și verdeață si bucurați-vă de o înghețată în timp ce admirați totul în jurul vostru.
Centrul vechi (istoric) este un adevărat simbol al identității sale multiculturale. Străduțele colorate și romantice se adaugă priveliștilor uimitoare oferite de portul venețian și de far.
Vă puteți continua plimbarea pe malul apei în portul vechi iar apoi mai departe până la far. Farul din portul vechi din Chania a fost construit de venețieni ca mai apoi să fie reconstruit de egipteni la începutul secolului al XIX-lea, luând forma unui minaret.
Vă puteți întoarce apoi pe străduțele înguste, labirintice ale centrului istoric, străduțe ce datează din perioade istorice diferite. Majoritatea clădirilor au fost transformate în mici hoteluri, magazine și chiar case în care oamenii încă locuiesc.
Ce plaje vizităm?
Plaja Elafonisi
Plaja Elafonisi este unul dintre acele locuri pe care toată lumea vrea să le viziteze când ajunge în Creta. Are un adevărat succes pe Instagram și se clasează pe aproape fiecare site de călătorii printre primele 10 plaje din lume. Ei bine, chiar este un loc magic.
Ape turcoaz de mică adâncime, dune de nisip roz, cedri… nu te-am convins încă? Dacă da, totuși sunt de reținut câteva detalii importante legate de această plajă. Întotdeauna verificați intensitatea vântului înainte să o vizitați, uneori rafalele sunt destul de puternice încât pot crea un disconfort ridicat care să nu vă permită să vă bucurați pe deplin de acest loc.
Un alt aspect important este drumul până aici, mare grijă deoarece este un drum destul de îngust pe anumite porțiuni. În rest, drumul este asfaltat și într-o stare bună. Dinspre Chania către Elafonisi am urmat ruta recomandată de Google Maps (cu mențiunea că am evitat ruta de pe coastă și am optat pentru a merge prin munte, fiind considerat un drum mai ușor). Drumul cu mașina din Chania până la Elafonisi durează aproximativ două ore. Dacă preferați însă transportul în comun, există zilnic un autobuz ce pleacă din Chania la ora 09:30 către Elafonisi.
Plaja Seitan Limania
Plaja Seitan Limania (sau plaja Stefanou) se află la 20 km sud-est de Chania (pe lângă capul Akrotiri) și este una dintre cele mai frumoase plaje din această parte a Cretei, precum și o destinație preferată de înot pentru localnici. De la aeroportul Chania la Seitan Limania avem o distanță ce se parcurge în aproximativ 15 min. cu mașina. Plaja este situată la 22 km nord-est de Chania.
Drumul până la plajă are ceva curbe și este puțin abrupt, dar nu de speriat. Când am mers noi, acesta fusese recent asfaltat.
În timpul călătoriei către această minunăție de plaja, veți avea prilejul de a admira măreția naturii. Drumul asfaltat coboară brusc până la o parcare unde puteți lăsa mașina. Asigurați-vă că puneți frâna de mână atunci când parcați mașina.
Din parcare, trebuie să mergeți pe o potecă îngustă cu pietre care este puțin expusă pe alocuri. Este recomandat așadar sa aveți o încălțăminte adecvată.
Jos, sunteți așteptați de un peisaj inedit si de prieteni noi: căprițele de munte, foarte prietenoase de altfel.
Plaja Falassarna
Orasul Falassarna este situat la 59 de kilometri vest de Chania și la 12 kilometri vest de Kissamos. Falassarna este acum una dintre cele mai faimoase destinații din Creta, atât pentru plajele sale, cât și pentru peisaje. Aceasta dispune de o frumusețe naturală remarcabilă.
Plaja Falasarna poate fi considerată un golf mare și larg. Cu toate acestea, în acest golf există diferite plaje pe care le puteți alege în funcție de tipul de loc de care vă bucurați cel mai mult (sunt amenajate diverse șezlonguri/umbrele/baldachine etc).
Dacă călătoriți din Chania, alegeți ruta Chania – Kissamos. Treceți prin Kissamos-Kastelli, continuați spre Platanos și urmați indicatoarele către Falasarna. Odată ce vă aflați pe dealul cu vedere la plaja Falasarna, mergeți pe drumul ce coboară dealul aproximativ 3 km pentru a ajunge la malul mării. Plaja dispune de o parcare generoasa deci nu va faceți griji pentru acest aspect. Personal, am ales sa vizitam Falassarna, înlocuind prima opțiunea din ziua respectiva, si anume, Balos (deoarece prognoza pentru intensitatea vântului nu arăta prea bine in ziua respectivă).
Laguna Balos
Balos este una dintre cele mai faimoase și vizitate plaje din întreaga insulă. Nu este o plajă ca toate celelalte și a reprezentat, până acum câțiva ani, un secret bine ascuns știut doar de localnici. Între timp, renumele ei a crescut și a ajuns un veritabil obiectiv turistic, aflat pe lista tuturor agențiilor de turism care oferă excursii de o zi în zonă – cu vaporașul sau autocarul.
Dacă vrei să mergi doar la Balos ṣi dorești să petreci mai multe ore în lagună, trebuie să-ți iei inima în dinți și să străbați șoseaua neasfaltată care urcă în pantă, paralel cu coasta pe o distanță de aproximativ 14 km. Dacă nu te afli la volanul mașinii tale, ci doar ai închiriat una, trebuie să fii foarte atent în momentul în care semnezi contractul cu firma de închirieri pentru că majoritatea mașinilor au asigurări full și full CASCO pe toată suprafața insulei, mai puțin pe această porțiune de drum.
Nea Chora
Pentru cei care aleg Chania ca destinație de vacanță si nu vor să închirieze o mașină pentru a merge pe alte plaje la mare distanță, plaja Nea Chora aflată chiar în Chania poate fi o alegere bună. Aceasta se află la aproximativ 10 minute de mers pe jos față de centrul orașului. Cel mai simplu este să mergeți în Portul Vechi și să porniți către fortăreața Firkas (Muzeul Naval). Apoi, pe malul mării, aleea vă va duce până pe plaja Nea Chora.
Am ales plaja aceasta pentru o după-amiază mai liniștită și pentru a prinde un apus, fără să fim nevoiți să stăm pe drumuri.
Alte obiective pe care le puteți bifa în Creta
Dacă aveți mai mult timp la dispoziție pe insulă, puteți de asemenea să optați și pentru alte atracții precum:
- Orașul Heraklion (capitala insulei)
- Orășelul Rhetymno
- Cheile Samariei
- Lacul Kournas
- Palm Beach
Cam atât am avut să împărtășim cu voi din însorita insulă Creta. Pentru orice întrebare, nu ezitați să ne lăsați un comentariu sau să ne scrieți pe Facebook/Instagram sau @journalofatravelfox.ro.
Cu drag,
Journal of a Travel Fox