V-am povestit în articolul anterior despre condițiile de intrare în Sri Lanka, cum ajungeți acolo și alte informații utile dacă plănuiți o călătorie în viitorul apropiat. Asa cum am promis, am revenit și cu itinerariul nostru complet pe parcursul vacanței petrecute în însula în formă de lacrimă. Dacă nu ați apucat încă să citiți articolul anterior despre Sri Lanka, îl găsiți aici.

Itinerariul nostru pentru cele 10 zile


Ne-am început vacanța în Sri Lanka cu câteva zile petrecute in Hikkaduwa, un orășel mic situat pe coasta Oceanului Indian în zona de sud-vest a țării. Așadar, noi am decis să ne împărtim zilele petrecute în Sri Lanka în felul urmator:

  • 5 zile de cazare în Dodanduwa (lângă Hikkaduwa) dintre care două le-am folsoit pentru excursii și vizitat împrejurimile

  • O zi pentru safari pe râul Madu, vizită la Spice Garden, Moon Stone Mine și monumentul de tsunami din apropiere de Hikkaduwa

  • O zi pentru a vedea puii de elefanți in Udawalawe, vizită în Mirissa la plajă și orașul Galle

  • O zi pentru a vizita stânca Pidurangala de unde se poate vedea Sigirya, apoi templul din Dambulla și dormit peste noapte în Kandy

  • O zi pentru a vizita plantațiile de ceai din Nuwara Eliya + fabrica de ceai iar apoi călătorie cu trenul printre plantațiile de ceai pe unul dintre cele mai frumoase trasee din lume dintre Nuwara Elyia si Ella

  • Două zile jumate pentru a vizita Ella și apoi drumul spre aeroport pentru a pleca acasă

În total am ales trei cazări diferite, una pe plajă în Dodanduwa (localitate învecinată cu Hikkaduwa), una în Kandy de tranzit și una în Ella pentru trei zile. Pentru informații detaliate despre ce am vizitat dar și despre cazările alese, puteți arunca o privire la următorul nostru articol dedicat itinerariului nostru dar și cazărilor alese în locații diferite.

Despre Hikkaduwa – Cazare, ce poți face aici și alte sfaturi utile


Ne-am început călătoria în Sri Lanka cu un mic sejur petrecut la plajă. Noi nu am fost cazați chiar în Hikkaduwa ci în localitatea imediat învecinată, Dodanduwa.

Ca și cazare am ales Saphire Seas Beachfront Hotel, un hotel absolut minunat aflat chiar pe plajă, condus de o gazdă din Canada pe nume Jeanette. Nu numai că se află pe plajă, dar hotelul dispune și de o piscină generoasă frumos decorată cu statuete Budha, luminițe, pietre și chiar și un podeț ce duce către barul cu vedere la plajă.

Tot lângă piscină se poate servi și micul dejun generos ce constă în mare parte dintr-o varietate de fructe exotice (ananas, mango, papaya etc), plus ouă ochi/poșate și tot felul de alte delicatese locale însoțite de suc proaspăt de fructe.

Camerele sunt foarte spațioase și frumos decorate. Acestea includ aer condiționat (un must daca veniți în zona de coastă!) iar majoritatea au view direct către ocean. Pentru cei interesați de yoga, hotelul organiza și numeroase sesiuni la care se putea participa.

Seara se poate servi și cina lângă piscină. Meniul este destul de cuprinzător, puteți găsi atât preparate locale cât și internaționale iar prețurile sunt destul de accesibile (de exemplu 400 de rupee pentru un suc de papaya sau 800 de rupee pentru o salată de pui cu avocado).

Hikkaduwa se află la aproximativ 2.5 km de cazarea noastra. Cea mai simplă metodă de a ajunge în centru era să luăm un tuk-tuk pe care îl poți chema practic de pe stradă, făcând un semn șoferilor. Pentru numai 300 de rupee (mai puțin de un dolar) ajungeam în numai câteva minute în centrul orășelului Hikkaduwa. Alternativa ar fi fost de mers pe plajă de-a lungul coastei, o plimbare foarte drăguță de altfel dacă porniți mai devreme când căldura nu este așa mare încă.

Odata ajunși în Hikkaduwa, am observat imediat că există aici două plaje unde se poate face baie în liniște, nefiind deranjați de valurile destul de mari ce se formează în alte zone. Noi am recomanda Hikkaduwa Beach și plaja din imediata apropiere a hotelului Hikka Tranz Cinnamon ca fiind ideale. Apa oceanului este foarte caldă, are undeva la 29-30 de grade iar nisipul este extrem de fin.

Mai mult decât atât, dacă mergeți în prima parte a zilei pe plaja din fața hotelului Hikka Tranz pe Turtle Beach, veți putea observa broaște țestoase imense venind la mal. Acestea vin de obicei pentru că primesc alge și ierburi de mare de la turiști pe care le mănâncă de obicei direct din mână. Nu sunt agresive și vin foarte aproape de oameni fără niciun fel de teamă.

De asemenea, veți observa mai peste tot tarabe ce vând nuci de cocos. Pentru numai 300 de rupee, puteți savura o nucă de cocos delcioasă chiar pe malul oceanului.

Sfat: Aveți grijă să cereți nucă de cocos ținută la rece, gustul nu se compară cu cele care sunt calde deja (care tind să fie ușor grețoase). După ce beți sucul de cocos, puteți să rugați vânzătorii să vă taie nuca de cocos pentru a vă putea bucura de miezul ei.

În Hikkaduwa veți putea găsi numeroase terase cu preparate atât locale cât și internaționale, cele de pe plajă fiind în general un pic mai scumpe decât cele fără view la ocean. Atenție însă dacă mergeți de la jumătatea lunii aprilie, fiind deja sfârșit de sezon, nu veți mai găsi chiar toate terasele deschise.

Ce puteți vizita în apropiere de Hikkaduwa


Pentru numai 30 de dolari pe zi pentru două persoane, am avut șofer cu tuk tuk pentru o zi intreagă și am vizitat următoarele obiective: safari pe râul Madu, sanctuarul de broaște țestoase din Koggala, o grădina de mirodenii, Moon Stone Mine și monumentul tsunami-ului ce a avut loc în 2004 în Sri Lanka.

Safari-ul pe râul Madu constă într-o plimbare de aproximativ o oră – o oră jumate pe râu, prilej cu care veți putea observa numeroase maimuțe, specii de păsări dar și varani și alte animale ce trăiesc în această zonă.

De asemenea, am avut o oprire pe Cinnamon Island (insula de scorțișoară) unde am asistat la o demonstrație a localnicilor de cum produc scorțisoara (Sri Lanka fiind unul dintre cei mai importanți producători de scorțișoară) dar și pe altă insulă unde am putut să admirăm mai multe temple budiste.

Ne-am conitnuat ziua printr-o vizită la centrul de conservare al broaștelor țestoase din Koggala. Această asociație salvează broaștele țestoase rănite și le ajută să se recupereze pentru ca mai apoi să le elibereze în ocean. Tot aici veți putea vedea și pui de broaște țestoase de numai câteva zile. Aceștia sunt ținuți aproximativ 38 de zile înainte de a fi eliberați în ocean.

Veți putea observa aproximativ patru-cinci specii diferite de broaște țestoase aici, majoritatea fiind de talie destul de mare. În afară de două specii, toate celelalte pot fi găsite și observate pe plajele din Sri Lanka, după cum ne-a explicat si ghidul nostru. Când alegeți să vizitați astfel de centre, trebuie să aveți grijă să consultați review-urile înainte. Nu toate se ocupă cu ajutarea țestoaselor iar unele dintre ele le țin pur și simplu cu scopul de face bani de pe urma lor de la turiști, așadar mare atenție. Centrul din Koggala însă este cel mai renumit în acest sens, puteți merge cu încredere aici că țestoasele vor fi eliberate în ocean odată vindicate.

Grădina de mirodenii (Spice Garden) nu ne-a impresionat așa tare, aici ni s-au arătat diverse plante exotice ce cresc în Sri Lanka și se puteau achiziționa și ceva creme pe baza lor.

Nu o recomandăm în mod special, nu ni s-a părut ceva wow. La mina de pietre Moonstone (Moonstone Mine) veți putea observa cum colectează minerii pietrele prețioase printre care și safire (bineînțeles, este mai degrabă un show decât o mină adevărată) și dacă doriți, puteți achiziționa și bijuterii cu safire și alte pietre preșioase caracteristice acestei zone.

Nu în ultimul rând am văzut și memorialul oamenilor decedați în urma tsunami-ului ce avut loc în Sri Lanka în Hikkaduwa, înălțimea acestuia reprezentând și înălțimea valului uriaș ce a produs ravagii în 2004.

Udawalawe, Mirissa si Galle


În următoarea zi am pornit cu ghidul nostru de dimineață în călătoria spre parcul național Udawalawe. Acest parc de aproape 31,000 de hectare și este un sanctuar pentru diverse animale sălbatice dar în special pentru elefanți, numărând aproximativ 250 de exemplare. Este un loc foarte popular pentru safari.

Din păcate noi nu am avut timp să facem safari asa că am optat să mergem doar la orfelinatul de elefanți ce face parte tot din Udawalawe. Există mai multe orfelinate de acest gen în Sri Lanka, insă acesta părea sa fie cel mai ok din ce citisem în review-uri. Scopul acestor centre de tranzit sau orfelinate cum li se mai zice, este să aibă grijă de puii de elefanți rămași orfani pentru ca mai apoi să li se dea drumul în libertate când devin independenți.

Puii de aici sunt hrăniți la interval de trei ore cu lapte timp de cinci ani până se maturizează. Există anumite ore când poate să asiste și publicul la hrănit elefănțeii și anume 10:30 dimineața, 14:30 și 18:30. Am asistat și noi la hrănitul elefănțeilor și putem confirma că sunt tratați foarte bine și că a fost un deliciu să îi vedem cum sunt hrăniți din biberon. Biletul de intrare costă 500 LKR de adult (un dolar jumate) și 150 LKR pentru copii.

Ne-am continuat călătoria apoi pe autostradă înapoi spre coastă pentru a ne îndrepta spre Mirissa. Ce ni s-a părut interesant este că pe autostradă se pot zări numeroși păuni și chiar și elefanți sălbatici în apropiere dacă aveți noroc (există și numeroase pancarde care atenționează în sensul ăsta).

Mirissa este unul dinre cele mai cunoscute și fotografiate locuri din Sri Lanka. Cel mai faimos loc este cu siguranță Coconut Tree Hill, un deal aflat pe parginea oceanului cu foarte mulți cocotieri de unde aveți un view absolut minunat asupra Mirissei.

Acest loc este cu siguranță printre cele mai instagramabile din Sri Lanka, din această cauză poate fi și un pic aglomerat mai ales la apus. Daca aveți cum să veniți aici la răsărit când încă nu sunt așa mulți oameni și nici nu este așa cald, atunci aceasta ar și opțiunea ideală.

În afară de plajele paradisiace și terasele cochete pe care le veți găsi în Mirissa, tot aici mai puteți opta și pentru o urcare la Parrot Rock, o stâncă aflată destul de aproape de mal de unde aveți o panoramă de 360 de grade asupra Mirissei. La apus ar fi cu siguranță cea mai frumoasă priveliște. Fiind una dintre cele mai turistice stațiuni de pe coasta de sud-vest din Sri Lanka, am observat că și prețurile sunt un pic mai mari aici comparativ cu Hikkaduwa de exemplu.

O călătorie cu tuk-tuk-ul pe un tronson similar ca în Hikkaduwa ne-a costat dublu aici (undeva la 600 LKR). Cu toate acestea, nouă ne-a plăcut foarte mult această stațiune și cu siguranță ne-am dori să revenim aici pentru a petrece câteva zile întregi. De reținut însă, valurile sunt mai mari si curenții mai puternici în această zonă comparativ cu Hikkaduwa.

Nu în ultimul rând, înainte de a merge la cazare am făcut o scurtă oprire și în Galle, al treilea cel mai mare oraș din Sri Lanka după Colombo și Kandy. Făcând parte din patrimonial UNESCO, puteți lua foarte ușor acest oraș de pe coasta Oceanului Indian la pas pentru a-i descoperi frumusețea. Fortul din Galle construit de olandezi în 1663 este cu siguranță emblema și mândria orașului. Odată ce ați urcat în vârful lui, vă veți putea bucura de o priveliște de 360 de grade asupra orașului cochet dar și asupra oceanului.

Lăsați-vă duși de val pe străduțele pline de viață din Galle si plimbati-vă de-a lungul promenadei pana la celebrul far poziționat în sud-estul fortului, un obiectiv de neratat de altfel dacă vă aflați în oraș.

Stânca Pidurangala, templul din Dambulla și Kandy


Ne-am trezit la 5 dimineața pentru a porni în mult așteptata călătorie spre Sigiriya, sau a opta minune a lumii cum mai este cunoscută.

Odată ajunși la Sigiriya există două opțiuni: puteți opta să urcați pe Stânca Leului, pe un traseu format aproape numai din scări până sus pentru o sumă de 30 de dolari de persoană. Odată ajunși sus, veți vedea ruine ale unei cetăți vechi.

A doua variantă ar fi să urcați stânca Pidurangala de pe care veți avea o priveliște minunată asupra Stâncii Leului și un cost de numai 3 dolari pe urcare. Am ales urcarea pe Pidurangala în cele din urmă. Deși urcușul este poate un pic mai grea decât la Stânca Leului, acesta a meritat din plin. Vom lăsa pozele să vorbească de la sine.

Bineînțeles, dacă aveți mai mult timp la dispoziție puteți opta pentru ambele variante. De exemplu, ați putea urca pe Stânca Leului la răsărit și pe Pidurangala la apus. Având un orar destul de fix, noi ne-am rezumat să urcăm doar pe Pidurangala.

Următorul stop l-am avut la templul din peștera Dambulla. Acest loc sacru vechi de mai bine de 22 de secole, este format din cinci sanctuare unde veți vedea numeroase statui ale lui Budha. De asemenea, este cunoscut ca fiind cel mai bine conservat complex de peșteri-temple din intreaga țară. Rețineți că pentru a ajunge la această peșteră templu trebuie să urcați ceva scări și să vă descălțați înainte de intrare.

Mai mult decât atât, acest loc sacru este un loc foarte frecventat de…maimuțe. Cred că am văzut în total peste 20 de maimuțele jucându-se în împrejurimi. Atenție, acestea pot fi destul de cleptomane așadar nu lăsați nimic nesupravegheat cum ar fi rucsac, cameră foto, telefon sau ochelari deoarece au fost cazuri în care au furat de la turiști.

Ne-am încheiat ziua în Kandy, al doilea cel mai mare oraș din Sri Lanka după Colombo. Aici am fost cazați la un hotel numit Thilanka în regim de demi-pensiune. Deși hotelul nu avea recenzii grozave pe Booking, am fost suprinși să vedem că situația de la fața locului stătea cu totul diferit. Mâncarea a fost foarte bună si diversificată, camera spațioasă și bine compartimentată iar view-ul din cameră unul demențial.

Hotelul dispune și de o piscină de tip infinity de unde view-ul spre oraș este absolut superb. Deși nu am stat decât o noapte aici, noi îl recomandăm cu siguranță dacă aveți drum în Kandy.

Nuwara Eliya și călătoria cu trenul spre Ella


Următoarea zi de dimineață am părăsit Kandy pentru a ne îndrepta spre Nuwara Eliya. Nuwara Eliya este una dintre cele mai frumoase zone din Sri Lanka, impresionând prin plantațiile sale de ceai și verdele crud. Orășelul se află la o altitudine de 1858 de m, având astfel una dintre cele mai scăzute temperaturi din Sri Lanka. În trecut, Nuwara Eliya purta numele de “Mica Anglie” servind astfel ca unul dintre principalele resorturi de vacanță pentru englezii care veneau sa vâneze vulpi, căprioare și elefanți în zonă. Așadar, se poate recunoaște foarte ușor stilul britanic in multe din clădirile rămase aici.

Există numeroase fabrici de ceai în această zonă. Noi am decis să o vizităm pe cea de la Dambro, ce produce ceai negru. Ghida noastră ne-a explicat și arătat tot procesul de a culege frunzele de ceai (un proces manual de altfel, parcurs de doamnele ce se duc în plantații pentru a se ocupa de recoltă) iar la final am avut ocazia să și gustăm din ceaiul produs iar apoi să cumpărăm câteva tipuri de ceai produs la acea fabrică.

Din păcate ne-a apucat o ploaie torențială după ce am terminat de vizitat fabrica așa că nu am mai apucat să vizităm altceva în zonă. Ghidul nostru ne-a dus direct la gara din Nanu Oya unde ne-am și despărțit pentru a ne continua călătoria spre Ella, de data aceasta însă cu trenul. Am avut bilete de tren rezervate la clasa a doua pentru a putea avea și loc in tren in caz că nu voiam să stăm în picioare timp de trei ore.

Traseul cu trenul dintre Nuwara Eliya și Ella este considerat a fi unul dintre cele mai frumoase din lume. Pe tronsonul spre Ella, trenul trece prin numeroase plantații de ceai iar apoi își croiește încet încet drumul prin inima munților srilankezi.

Peisajele sunt absolut spectaculoase și putem spune cu mâna pe inimă că această călatorie a fost unul din momentele noastre preferate din Sri Lanka. Trenul merge destul de încet, așadar traseul este foarte popular și pentru a face poze insgramabile cu trenul și peisajele din jur.

Odat ajunși în Ella, ne-am cazat la The Chillout Ella unde am putut să ne tragem sufletul după încă o zi încărcată. Nouă ni s-a părut o locație ideală pentru a ajunge ușor în centrul orășelului pitoresc Ella dar și pentru a putea bifa destul de ușor atracții din jur.

Micul dejun a fost excelent, camera destul de nouă și modernă iar view-ul de pe terasă catre Ella Rock minunat.

Ne-am încheiat seara cu o cină delicioasă la un restaurant hippie din centru pe nume The Chill Cafe. Aici puteți găsi atât preparate locale cât și internaționale la prețuri desul de accesibile iar mâncarea este delicioasă.

Ce poți face în Ella timp de două zile


Primul și unul dintre cele mai frumoase obiective din Ella este cu siguranță podul Nine Arch pe care îl puteți găsi în inima junglei, între stația de tren din Ella și cea din Demodara.

Acesta a fost catalogat drept unul dintre cele mai frumoase poduri pe care trec trenurile din Sri Lanka dar și o capodoperă arhitecturală. Vă recomandăm să mergeți la orele în care urmează să treacă trenuri, noi am mers de exemplu la răsărit în intervalul 6 – 6:30 și am văzut chiar două trenuri albastre trecând. Un alt avantaj de a merge la această oră ar fi și că nu sunt încă prea mulți turiști. Dacă mergeți mai târziu, este foarte posibil să fie deja destul de aglomerat. Nu ezitați să vă plimbați și în jurul șinei de tren deoarece există multe plantații de ceai în apropiere iar peisajul este superb.

Ella este foarte cunoscut pentru drumețiile pe care le poți face în munți. Bineînțeles că ne-am aventurat și noi pe un traseu și anume spre Little Adam’s Peak. Poteca spre acest vârf pornea chiar din fața cazării noastre așadar nu puteam să ratăm acest obiectiv. Am trecut pe drum pe lângă plantații de ceai dar și pe lângă două doamne foarte drăguțe ce vindeau brățări specifice pentru Sri Lanka. Din când în când mai trecea câte un tuk tuk care ducea turiștii mai aproape de începutul traseului propriu-zis spre Little Adam’s Peak.

Nu este o urcare grea, ba chiar aș putea spune că noi am ajuns în jumătate de oră sus. Bineînteles, este recomandat să purtați măcar adidași dacă nu aveți bocanci de drumeție. La capăt ajunși, veți avea ocazia să vedeți Adam’s Peak pe partea opusă în toată splendoarea sa. O altă opțiune de drumeție ar fi să urcați pe Ella Rock, însă aceasta este un pic mai grea în comparație cu Little Adam’s Peak. Noi din păcate nu am avut timp să urcăm și acolo însă o vom face cu siguranță data viitoare.

Daca mai aveți niște timp la dispoziție și nu vă temeți de înălțimi, puteți de asemenea să optați pentru o mică aventură cu tiroliana în munți. Costă aproximativ 6000 de LKR de persoană și este cu siguranță o experiență memorabiliă de care puteți avea parte.

Pentru mai multe detalii, puteți consulta site-ul celor de la Flying Ravana.

De asemenea, o altă opțiune bună mai ales pentru zilele toride în Ella ar fi Ravana Pool Club. Acest club face parte din complexul hotelului 98 Acres Resort & Spa și pune la dispoziție clienților două piscine de tip infinity cu priveliște spre Ella Rock.

Pentru 4 ore petrecute la piscină am plătit 10,000 de LKR pntru două persoane si am avut incluse în preț 3000 de LKR pentru comenzi de mâncare și băutură, prosoape, baldachin dar și vestiare unde să ne schimbăm. Merită cu siguranță o vizită dacă doriți să vă mai relaxați după o drumeție.


La final…

Cam atât am avut să vă povestim din aventura noastră în Sri Lanka. Ne vom întoarce cu siguranță pentru a explora și restul locurilor pe care nu am apucat să le vedem. Am fost foarte impresionați mai ales de cât de calzi și primitori erau localnicii, în ciuda problemelor politice actuale din țară. Ei au nevoie de cât mai multă susținere din partea turiștilor, turismul fiind sursa numărul 1 de venit pentru ei. Nu ne-am simțit puși în pericol nicio clipă, chiar din contră. Așadar dacă vă gândiți să vizitați Sri Lanka dar nu sunteți prea siguri, vă recomandăm să lăsați temerile departe pentru că veți fi foarte plăcut suprinși de ce veți găsi aici.

Pentru orice întrebări nu ezitați să ne scrieți un comment la articol sau să ne contactați pe pagina noastră de Facebook Journal of a Travel Fox sau Instagram (@journalofatravelfox).

Cu drag,

Journal of a Travel Fox

 

 

 

S-ar putea să-ți placă și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *