Ayubowan, cum s-ar zice în Sri Lanka. Tocmai ce am revenit din aceasta țară paradisiacă și nu putem zice decât – wow! Ne așteptam să fie o vacanță frumoasă dar adevărul este că ne-a întrecut toate așteptările. Nu luasem în calcul până acum Sri Lanka ca și destinație însă anul aceasta s-a redeschis pentru turiști si ne-am zis – de ce nu?

Am început să facem puțin research și am descoperit că are un șarm aparte – plaje exotice, vegetație luxuriantă, temple budiste și hinduse, plantații nenumărate de ceai și multe altele – cam așa s-ar caracteriza foarte pe scurt Sri Lanka.

Cum ajungem în Sri Lanka


Călatoria cu avionul durează undeva la 12 ore dacă e să luăm în calcul și escala. Noi am optat să zburăm cu Qatar Airways și am avut escală în Doha după care am zburat mai departe către Colombo. Pentru călătoria dus-întors spre Sri Lanka am plătit aproximativ 660 de Euro de persoană (bilete achiziționate cu două luni înainte de plecare). Noi ne-am dorit să mergem neapărat în periaoda Paștelui pentru că aveam mai multe zile libere atunci, în alte peioade biletele fiind ceva mai ieftine.

De anul acesta am văzut că există și varianta de charter luat prin agenție care aterizează în Mattala. Noi am preferat însă să ne rezervăm totul singuri pentru a fi mai flexibili în cele 10 zile de vacanță.

Condiții de intrare în Sri Lanka

Pentru a călători în Sri Lanka este necesar să dețineți în primul rând un pașaport valabil. De asemenea, va trebui să obțineți o Autorizație Electronică pentru Călătorie (ETA – Electronic Travel Authorisation) urmând procesul de pe acest site: https://www.eta.gov.lk

Conform MAE, la ora actuală persoanele vaccinate trebuie doar să prezinte dovada vaccinăii, fiind scutite astfel de a prezenta vreun test COVID. Persoanele nevaccinate însă vor fi nevoite să prezinte un test PCR sau antigen rapid la intrarea în Sri Lanka. La sosirea în aeroport fiecare persoană va completa și un formular de sănatate (Health Declaration Form). Nu în ultimul rând, va trebui să aplicați pentru viză turistică online și să o plătiți (30 de dolari), un proces foarte simplu de altfel care vă va elibera documentul în aproximativ 24 de ore.

Care este cea mai bună perioadă pentru a vizita Sri Lanka?


Aici veștile sunt destul de bune, Sri Lanka este o destinație ce se poate vizita pe toată durata anului. Există două sezoane – cel din decembrie până în aprilie în care vremea este foarte plăcută și caldă în partea de sud-vest a insulei iar cel din mai până în noiembrie în care este recomandată partea de est și nord pentru că în zona de sud-vest este sezon ploios.

Puteți astfel să vă plănuiți vacanța și zonele pe care le vizitați în funcție de perioada aleasă. Noi am ales să mergem de Paști si să ne stabilim baza în prima parte a vacanței în zona de sud-vest, fiind și cea mai renumită pentru plajele sale idilice.

Cum ne deplasăm în Sri Lanka?


Trebuie menționat din start că traficul aici este destul de haotic și că se conduce pe partea dreaptă, similar ca la britanici. Dacă vă aventurați să conduceți aici, va trebui să vă echivalați întâi permisul în Colombo (există un întreg proces pentru a face asta, însă pentru o mică taxă în plus se pot ocupa și cei din Sri Lanka de asta direct până să ajungeți). O altă variantă ar fi transportul în comun care ar fi cea mai ieftină de altfel dar cu siguranță și cea mai lungă și imprevizibilă.

Noi am preferat să optăm pentru o mașină cu șofer și totodată ghid. Pentru noi credem că a fost cea mai ok alegere, având în vedere stilul de condus și faptul că am putut sta mult mai relaxați. Șoferi se găsesc pe toate drumurile, toată lumea vă va întreba dacă vreți să mergeți la diferite atracții din țară etc. Prețurile sunt destul de mici, undeva la 50 de dolari pe zi aproximativ. Puteți alege să contactați o agenție cu șofer dinainte să ajungeți în Sri Lanka pentru a vă face o ofertă sau să vă orientați la fața locului pentru a găsi un șofer.

Pe distanțe mai scurte puteți apela la șoferii de tuk tuk pe care ii găsiți de asemenea pe toate drumurile sau puteți să le faceți simplu cu mâna pe stradă pentru a-i opri.

Moneda oficială si prețuri


Moneda oficială în Sri Lanka este LKR sau rupee. Anul trecut, un dolar valora aproximativ 200-250 rupee însă în perioada când am mers noi ajunsese deja să depășească 300 de rupee spre 350 (din cauza inflației foarte mari). Cursul de schimb este în general mai bun la localnici decât la bancă și cu siguranță mai bun decât în aeroport (ar fi recomandat aici să schimbați numai o sumă foarte mică pentru a nu ieși în pierdere).

Noi am preferat să folosim cash pe tot parcursul excursiei pentru a nu ieși în pierdere la schimbul valutar dolar/rupee. Așadar noi vă recomandăm sa luați la voi dolari cash pe care să îi schimbați ulterior la fața locului. Se poate plăti și cu cardul în anumite locuri precum hoteluri, restaurante însă daca aveti cash, veți ieși cu siguranță mai bine.

Itinerariul nostru pentru cele 10 zile


Ne-am început vacanța în Sri Lanka cu câteva zile petrecute in Hikkaduwa, un orășel mic situat pe coasta Oceanului Indian în zona de sud-vest a țării. Așadar, noi am decis să ne împărțim zilele petrecute în Sri Lanka în felul următor:

  • 5 zile de cazare în Hikkaduwa dintre care două le-am folosit pentru excursii și vizitat împrejurimille

  • O zi pentru safari pe râul Madu, vizită la Spice Garden, Moon Stone Mine si monumentul de tsunami din Hikkaduwa

  • O zi pentru a vedea puii de elefanți în Udawalawe, vizită în Mirissa la plajă și orașul Galle

  • O zi pentru a vizita stânca Pidurangala de unde se poate vedea Sigiriya, apoi templul din Dambulla si dormit peste noapte in Kandy

  • O zi pentru a vizita plantațiile de ceai din Nuwara Eliya + fabrica de ceai iar apoi călătorie cu trenul printre plantațiile de ceai pe unul dintre cele mai frumoase trasee din lume dintre Nuwara Eliya și Ella

  • Două zile jumate pentru a vizita Ella și apoi drumul spre aeroport pentru a pleca acasă

În total am ales trei cazări diferite, una pe plajă în Dodanduwa (localitate învecinată cu Hikkaduwa), una în Kandy de tranzit și una în Ella pentru trei zile. Pentru informații detaliate despre ce am vizitat dar și despre cazările alese, puteți arunca o privire la următorul nostru articol dedicat itinerariului nostru dar și cazărilor alese în locații diferite aici.

Sperăm că am reușit să vă oferim câteva informații utile despre Sri Lanka dacă vă gândiți la o excursie aici în viitorul apropiat. Pentru orice întrebări sau completări, nu ezitați să ne lăsați un comment mai jos sau să ne trimiteți un mesaj pe pagina de facebook Journal of a Travel Fox sau Instagram (@journalofatravelfox).

Cu drag,

Journal of a Travel Fox 

S-ar putea să-ți placă și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *