Am început de câțiva ani să mergem în mod regulat la ski pe parcursul sezonului rece. De obicei mergeam în România în stațiuni precum Sinaia, Cavnic sau Poiana Brașov, însă anul acesta ne-am dorit să încercăm pentru prima oara și o experiență la ski în afara țării. După mai multe cercetări, am ales Bansko, Bulgaria pentru un sejur de 5 zile.

Care este cea mai bună periaodă din an pentru a merge în Bansko la ski?

Sezonul de ski se deschide la vecinii noștri bulgari pe la jumătatea lunii decembrie în general și continuă până în martie inclusiv. Bineînțeles, dacă doriți să evitați aglomerația, ar fi de preferat să evitați perioadele care coincid cu vacanțele elevilor pentru că de obicei atunci se formează cozi mult mai mari la telegondolă.

Cum ajungem la Bansko?

Cea mai convenabilă opțiune pentru a ajunge în renumita stațiune bulgară ar fi cu mașina personală. Ca idee, drumul de 560 de km de la București până la Bansko durează aproximativ 7-8 ore dacă nu punem la socoteală pauzele de pe drum. Se trece prin punctul de frontieră Giurgiu-Ruse pe următoarea rută: București – Giurgiu/Ruse – Pleven – Sofia – Bansko.

Inainte de controlul vamal va trebui sa plătiți o taxă de pod de 14 lei. Nu uitați să cumpărați si vigneta online aici, costul ei fiind de aproximativ 15 lewa.

O altă variantă de a ajunge la Bansko ar fi să luați avionul până în Sofia si apoi un transfer privat cu mașina asigurat de hotelul la care veți fi cazati.

Unde ne cazăm în Bansko?

Există o mare varietate de pensiuni și hoteluri din care să alegeți. Puteți găsi ceva cam pentru orice buget, depinde însă de ce iși dorește fiecare. Pentru noi cel mai tare a contat să fim aproape de telegondolă ca și locație pentru a putea ajunge cât mai ușor pe pârtii. Unele hoteluri care nu se află așa de aproape de telegondolă oferă transport cu shuttle bus până aproape de ea.

Noi am optat pentru Grami Hoiel, un hotel micuț dar cochet, aflat la numai cinci minute de mers pe jos de telegondolă. Pentru 5 nopți cu mic dejun inclus, loc în cameră dublă Deluxe și acces la piscină și spa am plătit 731 de lei/persoană. Pentru mai multe detalii despre această cazare, puteți să aruncați o privire pe Booking. Este de preferat să vă rezervați cazarea din timp pentru a prinde cele mai bune prețuri, cazările tind să își epuizeze locurile destul de repede în timpul sezonului de ski

Echipamentul de ski | De unde închiriem și la ce preț?

Noi am ales să închiriem echipamentul de ski de la centrul SankiSki, aflat în imediata vecinătate a hotelului Kempinski. Echipamentul a fost într-o stare impecabilă și serviciile absolut ireproșabile. Pentru trei zile am plătit 70 de lewa de persoană iar apoi în a patra zi am primit un discount și am plătit numai 35 de lewa de persoană.

Este destul de important să alegeți un centru unde echipamentul să fie de calitate si să se afle relativ aproape de telegondolă. Noi am fost foarte mulțumiti de SankiSki si vom închiria echipamentul și data viitoare cu siguranță tot de aici.

Sfat: Dacă aveți timp la dispoziție în prima zi când ajungeți în Bansko, puteți merge încă de atunci să vă alegeți echipamentul pe care îl veți închiria și lua pe pârtie a doua zi pentru a economisi niște timp.

Skipass | Prețuri și sfaturi utile

Există o mulțime de variante pentru ski pass. Noi am ales să ne luăm câte un ski pass pe trei zile și am plătit 229 lewa de persoană. Pentru o zi ski pass-ul costa 79 de lewa. Puteți vizualiza lista completă de prețuri pe site-ul oficial de ski în Bansko: https://www.banskoski.com/en/page/ceni

Ca și în cazul echipamentului, vă sfătuim să vă achiziționați ski pass-ul cu o zi înainte de a merge pe pârtie dacă aveți această posibilitate pentru a evita cozile ce se formează dimineața

Sfat: Ski pass-ul este nominal, așadar nu incercați să îl dați unei alte persoane dacă nu mai doriți să îl folosiți. Am auzit despre foarte multe cazuri care au încercat sa dea ski pass-ul altcuiva si au sfârșit prin a avea cardul blocat. Există camere la intrarea în telegondolă care iți fac poza cand folosești ski pass-ul pentru prima oară. Daca observă că fața persoanei diferă la o altă utilizare, ești tras imediat pe dreapta.

Cum ajungem pe pârtii?

Acum că am rezolvat cu echipamentul si ski pass-ul, să trecem și la accesul pe pârtii. Este important de știut despre Bansko că se află la o altitudine destul de mică (990m). Practic pentru a ajunge în zona pârtiilor, va trebui să luați telegondolă din centru orașului pentru a ajunge în Banderishka Pojana (1620m).

De aici, veți avea acces la telescaunele care vă vor duce către pârtiile pe care doriți să mergeți. Fiind o singură telegondolă care duce oamenii până în poiana cu telescaune, se poate face aglomerație destul de mare. De aceea vă recomandaăm să mergeți cel mai bine până în ora 9 pentru a evita cozile și timpii lungi de așteptare. Noi am așteptat in medie 15-20 de minute dar am ajuns in fiecare zi inainte de ora 9 dimineata.

Pârtiile și intalațiile pe cablu

Bansko are un număr total de 18 pârtii ce însumează 75 de km. Domeniul schiabil oferă opțiuni atât pentru schiorii începători cât și pentru cei intermediari sau avansaâi. Pe lângă telegondola pe care am menționat-o și mai sus, puteți găsi aici 9 telescaune si 5 teleschiuri. Datorită numărului mare de instalații pe cablu, veți observa că se așteaptă foarte puțin la fiecare telescaun (1-5 minute maxim). Puteți găsi pe site-ul official o listă cu toate pârtiile și intalațiile pe cablu

Cele mai populare pârtii sunt categoric Kolarski, Shligarnik 1 și 2 cât si Ski Road 1 (toate de dificultate ușoară). Pârtiile aflate pe platou cum ar fi Plato 1 sau Plato 2 oferă niste view-uri absolut spectaculoase către munții din jur acoperiți de zăpadă.

Unde mâncăm și bem în Bansko

Bansko este o stațiune destul de animată unde veți găsi o mulțime de opțiuni unde să serviți masa. Puteți găsi câteva recomandări aici:

  • The House
  • Grami Hotel Restaurant
  • The Ginger Bar & Dinner

Concluzii

Bansko este din punctul nostru de vedere o alegere ideală pentru a obține un raport preț-calitate bun. Părtiile sunt întreținute și foarte lungi, așadar nu veți avea occazia să vă plicitisiți dacă veniți aici pentru ski. Cazări există pentru toate buzunarele, dar cum ziceam și mai sus pentru a fi siguri că găsiți ceva destul de bun la un preț ok este sănătos să rezervați din timp. Noi ne-am simțit excelent în Bansko, pe lângă facilitățile minunate de ski putem spune că este și o stațiune foarte animată. Cu siguranță vom reveni cu mare drag și în alți ani. Dacă aveți orice întrebare despre stașiune, nu ezitați să lăsați un comentariu la postare ți nu uitați să ne urmăriți si pe social media pentru că postăm și acolo fecvent despre aventurile noastre.

Cu drag,

Journal of a Travel Fox 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *