Croația este o destinație populară printre turiști, lucru confirmat și prin mulțimile de oameni care au luat cu asalt Coasta Dalmată în acest an. De la orașele istorice precum Dubrovnik, Split sau Rovinje la frumoasele insule croate Brac și Hvar, până la peisajele de vis ale parcurilor naturale, Krka și Plitvice, Croația are foarte multe de oferit.
Mulți turiști au optat pentru Croația în acest an și datorită ratei scăzute a cazurilor COVID-19, fiind inclusă pe lista verde a multor țări.
Pentru a intra in Croația, ai nevoie de pașaportul de vaccinare (care este acceptat ca și document oficial cam peste tot în Europa, începând cu data de 13 august 2021) sau un test PCR (al cărui valabilitate să nu depășească 72 de ore de la momentul testării sau un test rapid antigen negativ). Situația fiind dinamică, ar fi recomandat să verificați informațiile actualizate aici.
Cum ajungem în Zadar?
Deși foarte mulți turiști români preferă să călătorească în Croația folosind mașina personală, începând de anul acesta există și posibilitatea de a ajunge cu avionul. Compania aeriană Ryan Air, a introdus un nou zbor (rută directă) către Zadar.
Costul unui bilet variază între 20 și 99 Euro, depinzând de perioada în care alegeți să călătoriți. Noi am fost în plin sezon în august și am achitat undeva la 100 Euro de persoană dus-întors.
Unde ne cazăm?
Cel mai indicat ar fi să găsiți o cazare in apropiere de centrul vechi al Zadarului. Practic totul se învârte în jurul acestui centru istoric care este de fapt o mica peninsulă, înconjurată de rămășițele zidurilor romane antice. Accesul în centrul vechi se face fie prin “porțile de aur”, fie pe podul de peste mare. Cum traversați podul, o să observați o multitudine de tonete/tarabe cu oferte pentru diverse excursii cu barca de o zi, cele mai populare fiind cele către Kornati.
Noi am ales să ne cazăm într-un apartament foarte central și cu un view minunat asupra orașului. Pentru mai multe detalii, îl puteți găsi pe Booking.com aici. Un sejur de 4 nopți a costat aproximativ 150 Euro de persoană.
Ce vizităm în zonă?
1. Zadar
Am început sa facem puțin research pentru a vedea ce poate oferi acest orășel, mai puțin cunoscut turiștilor. După puțin timp, am ajuns la concluzia că merită atenția noastră așa că am ales să ne petrecem 4 zile in Zadar (o zi fiind alocată pentru vestitul parc natural Plitvice). Din Zadar se poate ajunge foarte ușor cu transportul în comun până la Plitvice, drumul fiind unul de aproximativ o oră și jumătate.
Ajunși in Zadar, aveți la dispoziție o mulțime de activități și obiective turistice atât în oraș cât și în afara lui. Descoperiți centrul istoric, insulele, parcurile naturale. Bucurați-vă de istorie și de cultură sau pur și simplu, bucurați-vă de o plimbare pe riviera unde puteți observa frumusețea mării cristaline sau apusurile de soare incredibile.
Ca și obiective turistice, aveți următoarele opțiuni:
- Sea Organ – este o instalație artistică foarte interesantă. Treptele aflate pe marginea falezei sunt adaptate cu tuburi care la impact cu valurile dau naștere unor sunete ca de orgă.
- Monument to the Sun/ Sun Salutation – aflat în imediata vecinătate a sea organ-ului, acest monument este alcătuit din trei sute de plăci de sticlă (cu mai multe straturi) plasate pe același nivel cu malul mării pavat cu piatră. Sticla conține mai multe panouri fotovoltaice. Elementele de iluminat instalate în cerc se aprind noaptea și produc un spectacol de lumini grandios.
- Centrul Istoric: Lăsați-vă duși de val pe străduțele înguste și pline de istorie ale Zadarului. Veți putea observa că arhitectura are influențe atât romane cât și bizantine. De asemenea, străduțele sunt pavate cu marmură ce strălucește foarte frumos, mai ales seara.
- Catedrala – Catedrala din Zadar mai este cunoscută și sub numele de Catedrala Sf. Anastasia. Bineînțeles și aici veți putea observa mai multe stiluri arhitecturale combinate. Construcția catedralei a fost începută în perioada bizantină însă aceasta a fost mai apoi reconstruită în stil roman în sec. XII și XIII. Nu ratați o urcare în turnul catedralei, unde vă puteți bucura de o priveliște minunată asupra Zadarului, Mării Adriatice dar și a insulelor din jur.
- Plaje – există numeroase plaje în Zadar dar și în apropierea acestuia. Noi am apucat să vizităm două dintre ele: Kolovare (cea aflată chiar în oraș) și Borik Beach (cam la 5 km de centrul orașului). Kolovare Beach se poate mândri și cu steagul albastru atribuit apei cristaline și curate pe care această plajă o are la dispoziție. Plaja din Borik este mai „amenajată”, aici aveți la dispoziție si închirierea de șezlonguri/umbrele. Spre deosebire de alte plaje, aceasta are și nisip fin.
Până la plaja din Borik, puteți opta pentru un Uber, costul unei curse fiind de aproximativ 5-6 Euro din centru). Dacă optați pentru Kolovare, nu uitați și de papuci de apă neapărat deoarece intrarea în apă este cu pietre (ca majoritatea plajelor din Croația).
- Parcuri naturale – deși riviera dalmată este „vedeta”, nu este vorba doar despre ceea ce marea poate oferi în Zadar. Această parte a Croației pune la dispoziție vizitatorilor, trei parcuri naționale: Paklenica, Plitvice și Krka.
2. Parcul Natural Plitvice
Când spui Croația, mulți asociază această țară cu Game of Thrones sau Plitvice. Plitvice este cu siguranță de neratat dacă ajungeți aici. Cât timp am stat în Zadar, am ales să alocăm parcului național o zi întreagă. Am luat autocarul din Zadar Central Bus station cu care am făcut aproximativ o oră jumătate. Drumul dus-întors ne-a costat undeva la aproximativ 25 Euro de persoană.
În total, sunt 16 lacuri în parcul național, care sunt toate interconectate printr-o serie de poduri, feribot electric, autobuz, si desigur, cascade, multe cascade. Parcul este construit în așa fel, încât te poți bucura de mai multe trasee (depinzând de gusturile și condiția fizică a fiecăruia). Orice traseu ai alege, îți poți croi liniștit calea în jurul lacurilor. Unele trasee durează două ore, altele pot dura până la opt, iar pentru cei mai îndrăzneți, chiar și mai lungi.
Lacurile în sine ocupă doar 1% din suprafața întregului parc național, așa că mereu o să aveți ce explora.
Noi am ales să urmăm traseul marcat cu litera C. Acest traseu combină atât ”lacurile de jos” cât și ”lacurile de sus” care din punctul nostru de vedere sunt la fel de spectaculoase. Acesta include traversarea într-un punct cu feribotul și transferul cu autobuzul în interiorul parcului. Am început traseul pe la ora 11 și ne-am întors înapoi în jurul orei 16. Am fost oarecum condiționați și de transportul public, ultimul bus întorcându-se la ora 17 spre Zadar.
- Sfaturi practice pentru a vizita Parcul Național Plitvice
- Dacă doriți să vă bucurați în tihnă de parc, fără să vă simțiți constrânși de transportul în comun, alegeți mașina ca mijloc de transport. Traseul este foarte ușor de urmat pe Google Maps, iar drumul este foarte prietenos pentru orice tip de șofer.
- Ruta noastră recomandată, este traseul C. Acesta este și cel mai ușor accesibil prin parcarea de la intrarea 1 prin comparație cu intrarea numărul 2, dacă veniți din sud. Dinspre Zadar, trebuie să o luați pe un drum cu taxă, dar suma este infimă, aproximativ 3 Euro. Traseul C durează aproximativ 5 ore și vă permite să vă bucurați de părțile cele mai frumoase ale parcului.
- Luați mâncare la voi! Singura ”mâncare” disponibilă în interiorul parcului…nu este cea mai grozavă și nici cea mai ieftină. Varianta cost-effective e să opriți pe drum la unul din sutele de supermarketuri locale Konzum, de unde vă puteți lua niște sandwich-uri gata preparate. Nu uitați să luați apă, o mare parte a traseului o veți parcurge fără a fi feriți de soare, deci este important să rămâneți hidratați și protejați.
3. Parcul Natural Kornati
Veți vedea foarte multe tarabe în Zadar unde se vând tot felul de excursii pe insule din jur, cea mai populară fiind cu siguranță croaziera de o zi ăn parcul natural Kornati. Kornati constă în 147 de insule ale Arhipeleagului Zadar și este destul de ușor de vizitat într-o zi. Parcul natural a luat naștere în 1980 din dorința de a proteja viața marină și de a menține habitatul. Azi Kornati este raiul pasionaților de croaziere, scuba diving și explorat.
Există opțiunea de a face croazieră de o zi (unde prețul variază de la 40 până la 70 de Euro de persoană) sau de jumătate de zi (prețul fiind mai mare aici din cauza numărului restrâns de oameni). In funcție de timp și buget există așadar câte o opțiune pentru toată lumea.
Ce și unde mâncăm sau bem?
Străduțele din centrul vechi al Zadar-ului sunt tihnite de fel de fel de restaurante și taverne, deci aveți de unde alege. O altă opțiune ar fi să optați pentru un restaurant situat în port. Avem și câteva recomandări pentru restaurante, pe care noi le-am încercat:
- Harbor CookHouse (situat în port) – are o amplasare excelentă pe malul apei, unde vă puteți delecta cu un vin bun sau cu un burger delicios.
- Tinel (situat în centrul vechi) – nu puteți da greș cu fructele de mare sau în a încerca un fel tradițional croat, de exemplu ”Pasticada” (carne de vită servită într-un sos special plus gnocchi).
- The Gardens este o terasă foarte cozy numai bună pentru a savura un cocktail în timp ce priviți vapoarele care trec.
Un alt fel de mâncare tradițional pe care l-am încercat și pe care îl recomandăm sunt “cevapcici”. Aceștia sunt foarte asemănători cu mititeii românești și se servesc alături de cartofi prăjiți. Sunt absolut delicioși.
Alte sfaturi pentru o vizită în Zadar (și Croația în general)
- Moneda națională folosită este Kuna (1 Euro = 7.5 Kuna). Este recomandat să aveți cash la voi deoarece la plata cu cardul se percep comisioane destul de mari. O alternativă ar fi să folosiți cardul Revolut dacă aveți, unde am observat că nu se percep taxe. Există și multe locuri unde se acceptă Euro însă cursul nu este tocmai strălucit și ieșiți în pierdere.
- Dacă aterizați pe aeroportul din Zadar, vă recomandăm să luați un bus care vă va duce de acolo direct la stația centrală de autocare din Zadar sau aproape de centrul vechi. Noi nu am reușit să dăm de nicun Uber care să fie dispus să vină la aeroport, pentru că din punctul lor de vedere “nu rentează”. Nu pierdeți timpul așadar căutând o cursă de la aeroport. Biletul de bus spre oraș costă în jur de 25 de Kuna de persoană.
- În oraș ar fi de preferat să folosiți Uber comparativ cu taxi, deoarece prețurile tind să fie mai mari la taxi-uri decât ar trebui să fie de fapt.
Cam atât din sejurul nostru în Zadar, sperăm că v-am ajutat să vă faceți o idee despre această zona. Partea a doua a vacanței noastre am ales să o petrecem tot pe Coasta Dalmată dar de data aceasta în Split. Despre Split, am scris un articol separat pe care îl puteți accesa aici (un oraș absolut superb de altfel).
Pentru alte întrebări sau observații despre Zadar sau Croația în general, nu ezitați să ne lăsați un comentariu. Nu uitați să ne urmăriți și în social media pentru mai multe poze și filmulețe din aventurile noastre. 🙂
Cu drag,
Journal of a Travel Fox