Vă spuneam în articolul trecut de mini-vacanța noastră petrecută în nordul Italiei. Dacă nu ați apucat încă să îl citiți, v-am lăsat link aici cu impresiile noastre de la Lacul Como și Lacul Garda. Am planificat să petrecem a treia zi de vacanță vizitând Lugano în Elveția
Condiții de intrare în Elveția
La ora actuală dacă veniți direct din România, trebuie să prezentați fie certificat de vaccinare, fie test negativ PCR, fie dovada că ați trecut prin boală pentru a sosi pe cale aeriană în Elveția. De asemenea, trebuie completat și un formular online. Puteți verifica însă și site-ul MAE pentru a fi la curent cu ultimele noutăți, starea epidemiologică fiind destul de dinamică. Noi venind din Italia însă cu trenul, procesul de verificare la graniță nu prea a existat, fiind doar salutați si lăsați să trecem mai departe de către vameși fără niciun control.
Cu ce ne-am deplasat
Am optat si de această dată pentru călătoria cu trenul de la Milano (cu compania TrenNord). Ne-a costat 28 Euro dus-întors/persoană și a durat aproximativ o oră și un sfert (pe sens). Odată ajunși, am părăsit gara din Lugano și am preferat să o luăm la pas către centru (există și posibilitatea de a lua funicularul). Lugano este un oraș dispus în trepte și pentru a ajunge în centru, se poate coborî pe scări (direct de la gară, aceasta fiind situată mai la altitudine). Coborând scările ai ocazia să explorezi orașul și străzile pline de boutique-uri sau cafenele. Merită cu siguranță să o luați la pas.
Ce poți vedea pentru o zi în Lugano
După ce am explorat centrul istoric și străduțele ne-am îndreptat către lacul Lugano unde am făcut o lungă plimbare pe promenada acestuia.
Am urmat faleza lacului până am ajuns la Lugano Paradiso (al doilea nod feroviar din Lugano). Aici se află și punctul de plecare spre Monte San Salvatore. Se mai poate urca și la Monte Bre, dar urmând faleza lacului în direcția opusă).
Muntele San Salvatore este un munte aflat în vecinătatea orașului Lugano, în cantonul elvețian Ticino. Altitudinea se situeaza undeva la 900 m. Este destul de puțin pentru o țară ca Elveția, dar suficient pentru o panoramă minunată asupra acestei regiuni lacustre cu munți de dimensiuni medii. Un funicular te duce în vârf în maxim 10 minute.
Se poate face și traseul pe jos, dacă aveți mai mult timp la dispoziție. Am ales funicularul ca să urcăm, un bilet (dus-întors) costând 25 Eeuro/persoană. Acesta circulă din jumătate în jumătate de oră (primul funicular, cel istoric a fost inaugurat în 1890). Cea mai mare parte a traseului se află în pădurile de pe versanții muntelui.
Odată ajunși sus, după ce coborâți din funicular, la dreapta se poate zări un restaurant unde se pot servi băuturi sau ceva de mâncat. În stânga stației de funicular se găsesc niște scări pe care le puteți urca până la un punct panoramic. Un alt punct ce oferă o panoramă de 360 grade asupra lacului, și a orașului, se regăsește pe acoperișul bisericii aflate pe munte, accesul făcându-se urcând o scară destul de îngustă. Peisajul văzut de aici este absolut magnific.
După ce am luat funicalarul înapoi către Lugano, am decis să ne îndreptăm către Gandria, un sat ce se află la poalele muntelui Bre. În drum spre Gandria, am parcurs din nou faleza din Lugano până am ajuns în parcul Ciani. Liniștea și frumusețea acestui loc o să vă lase fascinați, merită așadar cu siguranță o vizită. Atmosfera copleșitoare este completată de numeroasele flori colorate, adăugând reflexia strălucitoare a lacului atins de soare.
Tot aici, în interioul parcului, veți găsi și o plajă unde vă puteți relaxa și chiar și un ștrand destul de mare (și foarte frecventat de localnici).
Odată ce am ieșit din parc, ne-am abătut puțin ca să ocolim ștrandul, apoi am reluat traseul pe marginea lacului spre Gandria. Traseul se intersectează la un moment dat cu Sentiero di Gandria, o potecă care se întinde de-a lungul lacului, acompaniată de frumusețea naturii și cu o panoramă incredibilă asupra munților din jur.
A doua opțiune este să luați un autobuz spre Lugano-Castagnola, unde traseul începe de la malul lacului până la Gandria. Recomandăm cu căldură parcurgerea potecii de la Sentiero di Gandria (asta dacă vă permite și timpul).
Gandria este un sat fascinant. Cu colecția sa de case, mici și mari, sprijinite una de cealaltă, merită o vizită, dar nu în grabă. Între alei și scări puteți descoperi colțuri fermecătoare, miniscule grădini terasate și ziduri vechi decorate cu fresce.
Veți avea ocazia să descoperiți numeroase indicii despre importanța măslinului în trecut (inclusiv în marcajele de pe Sentiero di Gandria): măslinul impunător (ulivo del Carlin) de lângă portul mic și piatra de măcinat care a fost folosită cândva pentru măcinarea măslinelor și extragerea uleiului, acum situată lângă primărie.
Istoviți după parcurgerea celor 25 km (dar care au meritat din plin), am decis ca la întoarcere să luam o barcă din micul port al Gandriei înapoi spre Lugano. Întrucât următoarea barcă venea cam în aproximativ două ore, și ținând cont de ploaia care izbucnise din senin, am fugit la mica stație din centrul satului (de lângă catedrală). De aici am luat un autobuz cu care am reușit să ne întoarcem în Lugano, ca să avem timp să prindem trenul înapoi spre Milano.
Bine de știut pentru o excursie în Elveția
Avem și câteva sfaturi pentru voi de care puteți ține cont dacă doriți să vizitați
- Moneda folosită aici este francul elvețian. Ca idee un Euro reprezintă 1.08 franci elvețieni. Vă recomandăm să aveți si bani cash la voi, nu se poate plăti chiar oriunde cu cardul.
- Dacă tot suntem la capitolul bani, deși poate este la mintea cocoșului, dar ținem totuși să menționăm că Elveția este într-adevăr o țară scumpă. O sticlă de apă (0.5 L) este aproximativ 3 Euro iar o doză de Cola cam 4 Euro. Țineți cont de acest aspect când plănuiți o vacanță aici.
- Există totuși si vești bune. Dacă aveți o sticlă goala la voi, nu este nevoie să mai cumpărați apă deoarece apa de la fântânile din oraș este perfect potabilă. Noi am reușit să economisim foarte mut în acest fel.
- Nu uitați să vă opriți internetul pe telefon odată ajunși pe teritoriu elvețian. Elveția nu este în UE, așadar vă puteți trezi cu costuri foarte mari în plus dacă uitați de acest aspect. Există multe locuri cu wi-fi public însă pe care le puteți folosi.
Deși scurtă și un pic obositoare, putem spune că escpada noastră în Elveția a fost minunată și ne-am întoarce oricănd cu mare drag și pentru un sejur mai lung. Dacă aveți întrebări, nu ezitați să ne lăsați un comentariu mai jos. Nu uitați să ne urmăriți și în social media pentru mai multe poze si filmulețe din aventurile noastre.
Cu drag,
Journal of a Travel Fox
Foarte frumos descrisa experienta voastra in nordul Italiei si Elvetia. Multumim pentru ideile de vacanta.
Multumim frumos! Cu mare drag 🙂
Bună ziua!
În legătură cu plata în franci elvețieni. Cam care sunt tipurile de locuri unde nu se poate plăti cu cardul?