Recent întorși din Egipt, am alcătuit un mic ghid de sfaturi utile pentru oricine își dorește o eventuală călătorie în această minunată țară. Sperăm să vă fie de folos! 😊

1. Ar fi indicat ca atunci când aterizați în Egipt să vă cumpărați o cartelă de internet de la Vodafone sau Orange (recomandarea noastră). Wi-fi-ul din resorturi este destul de slab (sau inexistent). Puteți găsi în aeroport chiar înainte de ieșire, la un preț de 10 dolari, cartele cu un pachet destul de generos de internet. Urmăriți instrucțiunile date de operator iar cartela ar trebui să se activeze în maxim o oră (cel puțin așa a fost în cazul nostru).

2. Este important de reținut că Egiptul se află totuși în Africa și este în general o țară destul de săracă. Practic se află în „recuperare” după prăbușirea regimului Mubarak și conflictele generate acum ceva ani, economia lor fiind la pământ și inflația foarte mare. Nu se pot compara standardele europene cu cele din Egipt. De exemplu, un hotel de 4 stele aduce în general mai degrabă cu un hotel de 3 stele europene.

3. Tot referitor la punctul de mai sus, totul funcționează pe bază de ”bacșiș”. Aici ne referim, începând de la camera pe care o primiți, la curățenie, servire la restaurant și cam orice. Totul se negociază (inclusiv la farmacie!!), așa că fiți pregătiți pentru asta. Peste tot o să vi se ceară un preț mult peste cel real și apoi asteaptă să negociați cu ei.

4. Dacă vreți să cumpărați suveniruri, cele din resort sunt la un preț destul de mare. Daca vreți să cumpărați la prețuri mai bune, în apropierea resortului nostru se află un mall (Senzo Mall) unde erau prețuri mult mai accesibile. Totodată, daca aveți drum în Cairo de exemplu, în jurul piramidelor găsiți mulți egipteni care vor încerca să vândă statuete, magneți și alte suveniruri la prețuri foarte convenabile. Aici se aplică același principiu, arta negociatului.

5. Dacă nu doriți să schimbați bani în lire egipene, atunci în dolari ar fi cel mai indicat. Egiptenii nu prea țin cont de paritate, în multe din situații vă vor spune același preț atât în dolari cât și în Euro, fără a face vreo conversie. Doar când am achitat excursiile opționale ni s-a cerut un preț diferit în funcție de monedă (probabil și pentru că erau excursii organizate de către o agenție special pentru români). Este de preferat să achitați în mare parte cash pentru a evita vreo fraudă la plata cu cardul (am auzit că se mai practică și așa ceva).

6. Ar fi de recomandat să cumpărați niște papuci speciali de intrat în apă (îi puteți găsi în Decathlon la 20-30 de lei). Sunt foarte utili ca să nu aveți surprize când intrați in apă (Marea Roșie are o faună marină foarte bogată). Noi ne-am cumpărat și niște măști speciale pentru snorkeling (cu acoperire pe toată fața, tot din Decathlon) care au fost foarte utile mai ales că echipamentul de snorkeling pus la dispoziție în excursiile opționale, era cam folosit de toată lumea.


7. Există agenții în Hurghada ce organizează excursii opționale doar pentru români, inclusiv cu ghizi vorbitori de limba română. Vă sfătuim să apelați la ele cu încredere deoarece au prețuri foarte bune, în comparație cu ce veți găsi de exemplu la resort, sau cu ce vă este oferit prin agenția de turism cu care optați să plecați. În excursiile opționale, pozele ”costă extra” față de ce plătiți pentru excursie (prețurile pentru poze, bineînțeles, se negociază la sânge).

8. Un fenomen pe care l-am văzut pentru prima dată este refluxul. În jurul prânzului marea se retrage foarte mult (chiar și 200m) lasând în urmă o plajă cu o apă foarte scăzută și un nisip foarte fin. Veți putea observa steluțele de mare care încercă să se ascundă la mal, să nu se deshidrateze și să moară sub soarele dogoritor.

9. Chiar dacă este un regim all-inclusive, nu uitați că sunteți într-o țară musulmană, unde alcoolul nu este tocmai tolerat sau nu excelează. Așa că berea este aproape fără alcool, ginul, vodka, și whisky-ul sunt ceva din producție locală (foarte slabe), deci nu au nicio treabă cu ce suntem obișnuiti noi.

10. Nu în ultimul rând, nu uitați să vă luați cremă de soare, ochelari de soare, pălărie dar și medicamente. Măncarea egipteană are condimente cu care nu suntem foarte obișnuiți așadar e bine să vă luați ceva preventiv la voi în acest sens.

Poate cel mai important însă, nu uitați buna dispoziție acasă. 😊 Dacă nu ați citit încă impresiile noastre de călătorie din sejurul de 7 zile în Egipt, o puteți face aici. Pentru alte întrebări nu ezitați să ne scrieți iar noi vă răspundem cu mare drag. Vă dorim vacanțe plăcute tuturor!

Cu drag,
Journal of a Travel Fox

S-ar putea să-ți placă și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *