Unul dintre highlight-urile vacanței noastre din septembrie în minunata Alsacie a fost excursia de o zi în Strasbourg. Noi fiind cazați în Colmar, am ajuns foarte rapid cu trenul în Strasbourg.
Strasbourg este faimos pentru găzduirea Parlamentului European, acest lucru fiind foarte bine știut mai ales de către cei pasionați de politică în general. Ce nu se spune prea des, este faptul că Strasbourg, capitala Alsaciei, este unul dintre cele mai atrăgătoare și sofisticate orașe din Franța. Este un oraș de basm, plin cu căsuțe medievale, decorate cu flori. Tot Strasbourg dispune de o eleganță galică impunătoare, lucru ce poate fi observat mai ales în arhitectura conacelor ce au apărut atunci când francezii au preluat orașul de la germani.
Luați-vă rucsacul în spate și porniți într-o minunată aventură de-a lungul râului Ill. Grand-Ile este cel mai bun punct de plecare, acesta fiind considerat și centrul istoric al orașulului. Se poate străbate lejer la picior, pe bicicletă sau cu vaporașul. De asemena, centrul istoric (zona Grand-Ile) face parte și din Patrimoniul UNESCO.
Ce putem vizita în Strasbourg într-o zi?
Petite France
Petite France este sigur un loc de neratat. Aceasta este partea istorică a Strasbourgului, unde sigur veți rămâne uimiți și vă veți transpune într-un basm medieval. De ce? Datorită arhitecturii inconfundabile alsaciene și a diversității culorilor de care aceasta dispune.
Pe vremuri, Petie France era vechiul cartier al breslei tăbăcarilor, cartier ce este situat lângă râu. Este o zonă specială prin casele colorate construite din lemn, ce se reflectă în apă de-a lungul canalului. Acestea datează din secolele XVI și XVII. Ca și poziționare, se află la aproximativ zece minute de mers pe jos de la gara centrală.
Notre-Dame de Strasbourg
Dacă nu ați apucat încă să vizitați Notre-Dame de Paris, aveți șansa de a o face în Strasbourg, desigur la Notre-Dame de Strasbourg. Aici trebuie neapărat să urcați cele 332 de trepte până la platforma catedralei unde vă așteaptă un view minunat asupra orașului, o vedere largă până în zare unde puteți zări munții Vosgi. Este deschisă zilnic între orele 9 am și 7 pm (aprilie – septembrie) și 10 am – 5 pm (octombrie – martie). Prețul pentru acces către platformă este de 5 Euro. Platforma are 66 de m înălțime.
După ce ați admirat orașul de pe platformă este timpul să vizitați și interiorul catedralei unde surprizele continuă. Aici se află un ceas astronomic ce datează din prima ocupație franceză a orașului din cca 1681. Acesta încă funcționează oferind un adevărat specatcol. La 12:30, figurinile din care acesta este alcătuit se pun în mișcare punând în ”scenă” diverse povestioare și acțiuni. Biletul pentru a intra în catedrală costă 2 Euro și este recomandat să vă așezați la coadă de la 11:30, ca să puteți intra la 12:00 când se deschide catedrala. Veți putea urmări un filmuleț de 20 de minute despre istoria catedralei, după care la 12:30 are loc ”sceneta” ceasului astronomic.
Catedrala din Strasbourg a fost construită în 1439 și este o capodoperă remarcabilă a artei romanice și gotice târzii.
Canalele din Strasbourg
Un element ce contribuie la farmecul Strasbourgului este reprezentat de numeroasele canale care străbat orașul. Canalele și râul Ill înconjoară insula Grand Ill unde se află și Petite France. Este de neratat o plimbare în jurul canalelor pentru peisajele și culorile oferite. Dacă aveți timp puteți opta și pentru o plimbare cu vaporașul. Plimbarea durează aproximativ 70 și costă aproximativ 17 Euro. Mai multe detalii puteți afla aici: https://www.visit.alsace/en/223008552-batorama-river-boat-tours/
Place Gutenberg
Această piață este renumită pentru statuia construită în sec. XIX-lea in cinstea faimosului Gutenberg, inventatorul presei tipărite și un renumit cetățean și figură importantă a Strasbourgului. De asemenea aici puteți găsi și biroul de informații pentru turiști.
Ponts Couverts și Barajul Vauban
Pe vremuri, Ponts Couverts făcea parte din fortăreața construită pentru a apăra centrul istoric al Strasbourgului. Dacă sunteți în căutarea unui viewpoint, Ponts Couverts este excelent. Oferă o vedere minunată către Petite France din vârful barajului Vauban. Se mai pot observa de aici și turnurile cartierului istoric și Catedrala Notre Dame.
Free walking tour (The Happy Tour)
Dacă doriți să aflați mai multe despre istoria Strasbourgului sau dacă doriți să vizitați și locuri mai puțin promovate, vă recomandăm să optați pentru un tur gratuit la pas cu cei de la Happy Tour. Punctul de plecare este din fața catedralei Notre-Dame și acesta durează aproximativ două ore. La final, plata se face pe bază de donații, puteți lăsa căt doriți ghidului în funcție de buget si cât de mult v-a plăcut turul.
Aici am aflat mai multe lucruri interesante despre oraș printre care și Istoria tumultoasă a Strasbourgului (denumire ce se traduce literalmente ”orașul drumurilor de răscruce”), oraș ce s-a aflat într-o fascinantă junctură între vechi și nou, între ocupație germană și franceză.
Un monument ce marchează această junctură este „Fontaine de Janus”. Janus este un zeu ce aparține mitologiei romane, un zeu cu două fețe ce simbolizează dubla identitate a orașului. O față privește spre centrul istoric și cealaltă către ”Neustadt”(orașul nou). Cele două fețe reprezintă dubla identitate și contemplă trecutul și viitorul.
Strasbourg la lăsarea serii
Dacă v-a plăcut orașul pe timp de zi, nu ratați să faceți o plimbare printre canale și seara. Luminile se reflectă splendid în apă si oferă un cadru de basm. Lăsăm aici pozele să vorbească de la sine. 🙂
Ce mai puteți vizita în Strasbourg dacă aveți mai mult timp la dispoziție
- Palatul Rohan
- Parlamentul European
- Muzeul Alsacian
- Parc de l’Orangerie
Transportul în Strasbourg
Dacă nu optați pentru închiriatul unei mașini, aveți la dispoziție transportul în comun care este foarte bine pus la punct. Există mai multe trenuri directe atât de la Basel (dacă aterizați în Elveția) cât și de la Paris. Durata unei călătorii este de aproximativ 50 de minute (cu plecarea din gara St.Louis-Basel) sau 30 minute dacă plecați din Colmar (trenurile sunt cam din oră în oră). Gara centrală din Strasbourg se află la aproximativ 10 minute de mers pe jos față de centrul orașului, ceea ce este un lucru foarte bun. Strasbourgul poate fi lejer parcurs pe jos sau puteți opta pentru închirierea unei biciclete, acestea sunt foarte utilizate și le puteți găsi la tot pasul.
Unde putem mânca în Strasbourg
Salon de Thé Grand’Rue
Este un loc perfect pentru a lua un mic dejun delicios dar și pentru un desert fabulos, făcut în laborator propriu. Decorul este unul deosebit și atmosfera foarte plăcută. Dupa cum ați ghicit probabil și din nume, puteți să vă delactați aici și cu unul dintre multele soiuri de ceaiuri puse la dispoziție.
La Corde à Linge
Acesta este situat în Petite France, vis-a-vis de potențial cel mai instagramabil spot din Strasbourg. Vă puteți opri pentru a bea un vin alsacian extraordinar sau pentru a mânca o porție de choucroutte, ca să gustați din bucătăria tradițional-alsaciană.
L’Atelier 116
După ce ați străbătut Strasbourgul în lung și în lat, trebuie neapărat să vă răsfățați cu ceva dulce de la L’Atelier 116. Există o gamă largă de deserturi din care să alegeți iar toate arată absolut delicios!
Ne-ar face o mare plăcere să mai revenim în Strasbourg iar data viitoare o să optăm cu siguranță pentru o ședere mai lungă. Dacă aveți întrebări, nu ezitați să ne lăsați un comentariu mai jos și nu uitați să ne urmăriți si pe Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu aventurile noastre. 🙂
Cu drag,
Journal of a Travel Fox
Foarte interesant jurnalul. Multumesc pentru informatiile puse la dispozitie.
Voi include in calatoriile mele viitoare Strasbourg-ul.