Întotdeauna am avut o slăbiciune pentru orășelele cu decor de basm. Nu am vizitat foarte multe orășele de acest gen până acum și în contextul în care Franța se afla pe lista verde pentru călătorii ce vin din România, am decis să plecăm într-un scurt city break în minunata zonă a Alsaciei. Cel mai bine ar fi să consultați site-ul MAE pentru mai multe informații actualizate despre condițiile de călătorie.

Cum ajungem în Alsacia?


Este foarte ușor de ajuns aici prin ruta directă operată de Wizz Air din București către Basel. Biletele au costat în jur de 50 de Euro dus-întors de persoană pentru sfărșitul lunii septembrie. Este important de știut că aeroportul Basel-Mülhouse-Freiburg dispune de trei ieșiri și anume una către Elveția, una către Franța și una către Germania. Noi avănd cazarea în Colmar am luat ieșirea spre Franța pentru a ajunge la destinația noastră.

Transportul în Alsacia


Odată ce ați trecut de security check la aeroport, există trei opțiuni pentru a ajunge în Colmar: puteți opta pentru închiriatul unei mașini direct de la aeroport, a doua o reprezintă trenul iar a treia achiziționarea unui bilet la Flixbus. Noi am decis să nu închiriem mașină deoarece existau taxe foarte mari pentru șoferi tineri (sub 25 de ani, indiferent de experiența de condus) și anume undeva la 90 de Euro extra pe zi. Zis și făcut, din aeroport am luat autobuzul 11 care ne-a dus direct către gara Saint-Louis, unde am luat mai departe trenul către Colmar.

Călătoria cu autobuzul până la gară a durat aproximativ 5 minute și am plătit 2,5 Euro de persoană. Biletul de tren variază ca și preț, noi am plătit 10 Euro de persoană și l-am cumpărat online cu o săptămână înainte de plecare. Este valabil pentru oricare tren pe aceeași rută (bine de știut în caz că avionul are întârziere și nu prindeți trenul fix la ora dorită). Călătoria către Colmar durează aproximativ 40 de minute. Cum ziceam, există și opțiunea de a lua Flixbus (costă aproximativ 5 Euro de persoană) însă în ziua în care am ajuns noi nu exista la ora care ne trebuia.

Colmar poate fi parcurs foarte ușor la picior, există însă și autobuze. De aici se poate ajunge foarte repede în Strasbourg dar și în orășelele învecinate (care merită din plin vizitate).

Cazarea în Colmar


Este foarte greu să dați greș aici, există o multitudine de hoteluri și apartamente îmbietoare, majoritatea situate foarte central. Noi am optat pentru o cazare de tip AirBnb, de unde se putea ajunge în centrul orașului în 10 minute pe jos. Pentru trei nopți, am plătit 65 de Euro de persoană. Puteți găsi aici link către apartamentul la care am stat: poate fi un pic complicat pentru cei ce nu știu franceză deoarece gazdele nu prea înțelegeau sau nu doreau să vorbească în engleză. Am reușit însă să ne înțelegem prin franceza invățată în școală acum ceva ani.

Itinerariul nostru în Alsacia


Colmar în sine este un orășel absolut fermecător ce se poate vizita lejer într-o singură zi. Noi am ales să ne împărțim excursia astfel:

  1. O zi în Colmar.
  2. O zi pe Ruta Vinului și în orășelele din apropiere (Ribeauville, Riquewihr și Eguisheim) .
  3. O zi în Strasbourg.

Ce puteți face în Colmar?


  • Centrul vechi

Noi ne-am îndrăgostit de căsuțele colorate, ce par făcute din turtă dulce cu o minunată arhitectură alsaciană. Din ce am înțeles de la un ghid local, cu cât casele au mai multe ornamente sculptate în lemn, cu atât mai înstărită era familia ce o deținea. Încă un detaliu foarte interesant pe care l-am aflat și noi, căsuțele tradiționale alsaciene (atât în Colmar cât și în Strasbourg) sunt mobile. Da, mobile, acestea se pot demonta ca un lego și pot fi mutate. Acest lucru se datorează faptului că în istorie, oamenii nu dețineau terenul ci doar casa de pe el.

  • Petite Venice sau Mica Veneție

Cum spune și numele, Colmar a fost supranumit și “Mica Veneție a Europei” datrotiă canalelor râului Lauch ce străbate orașul. Petite Venice este unul dintre cele mai frumoase cartiere ale orășelului, unde puteți observa din nou căsuțe din lemn viu colorate, unele datând chiar din secolul al XIV-lea. Se spune că fiecare culoare reprezenta pe vremuri meseria persoanei care locuia în casa respectivă. Căsuțele albastre aparțineau pescarilor, cele roșii măcelarilor, cele albe brutarilor, cele galbene producătorilor de brânză iar cele roz… damelor de companie 😊. Aceste culori obișnuiau să îi ghideze pe oameni în funcție de nevoile acestora.

  • Este foarte ușor de observat că arhitectura are influențe germanice, însă francezii au încercat pe cât posibil să-și lase amprenta asupra Alsaciei. Acest lucru se datorează faptului că fiind un oraș aproape de graniță, ca și Strasbourg, Colmar a oscilat în trecut între ocupația germanică și cea franceză.

Nu uitați să vă bucurați de o limonadă sau de o cafea la una dintre numeroasele terase aflate pe malul râului.

  • St. Martin Church sau Biserica St. Martin

Construită între 1235 și 1365, biserica St Martin este un minunat exemplu de arhitectură gotică din Alsacia. Această biserică a fost restaurată de mai multe ori de-a lungul timpului, în 1982 descoperindu-se fundațiile unei biserici ce datează aproximativ din anul 1000.

  • Casa Pfister

Această casă a fost construită în 1537 și este considerată cea mai veche casă din Colmar. În ciuda aspectului medieval, casa reprezintă un exemplu de renaștere arhtiecturală.

  • Tur cu vaporașul

După o plimbare mai lungă la pas prin oraș, merge și o pauza în care puteți să vă bucurați de peisajele Colmarului dintr-o perspectivă diferită.

Biletul pentru tur costă aproximativ 5 Euro de persoană și se poate achiziționa de la majoritatea restaurentlor aflate pe marginea canalului. Bărcile sunt destul de micuțe fiind adaptate pentru canalele înguste ale Colmarului. Prin urmare, sunt acceptate mai degrabă grupuri mici pentru tur (durează aproximativ 30 de munte).

  • Covered Market sau Piața Acoperită

Situată pe malul răului Lauch, la prima vedere această atracție turistică nu arată chiar ca o piață. Înăuntru însă veți găsi o mulțime de bunătăți de la producători locali, de la mâncare până la haine sau chiar suveniruri.

  • Muzeul Unterlinden

Muzeul Unterlinden este al doilea cel mai vizitat muzeu de artă din Franța. Dacă aveți mai mult timp la dispoziție, nu ezitați să faceți o oprire pentru a admira o colecție remarcabilă de picturi și sculpturi.

  • Excursie pe Ruta Vinului

Ne doream foarte tare să facem o excursie pe vestita Rută a Vinului și în orășelele din apropiere. Alsacia este o zonă vestită pentru hectarele sale cu podgorii și pentru vinul care este produs aici. Dacă alegeți să mergeți pe Ruta Vinului, veți avea parte de priveliști de neuitat cu podgoriile și cu muntele în spate.

Din Colmar există posibilitatea să luați autobuzul Kutzig care face turul tuturor orășelelor aflate în vecinătatea Colmarului. Acest bus vine în general la interval de o oră și jumătate, timp destul pentru a vizita un orășel și a lua apoi autobuzul spre următorul orășel. Noi am plătit 15 Euro de persoană (bilet valabil pe toată durata zilei) pentru călătorii nelimitate.

Este clar cea mai avantajoasă metodă de a vă deplasa între orășele dacă nu aveți o mașină la dispoziție. Noi am ales să le vizităm pe următoarele:

1. Ribeauville

Aflat la jumătatea drumului dintre Mülhouse și Strasbourg, Ribeauville este un orășel absolut fermecător ce numără aproximativ 5000 de locuitori. Aici puteți vedea mai multe castele impunătoare dar și piețe construite în stil renascentist. Desigur, sunt nelipsite căsuțele din lemn colorate. Se spune că acesta este cel mai vechi orășel al Alsaciei.

2. Riquewihr

Votat unul dintre cele mai frumoase orășele ale Franței, Riquewihr a fost al doilea orășel pe care ne-am dorit să-l vizităm. Aflat chiar în inima podgoriilor din Alsacia, a reușit să-si păstreze foarte bine caracterul său autentic. Noi am ales să facem un tur cu trenulețul aici, cu acest prilej ajungând și pe un deal de unde exista o prveliște absolut splendidă asupra orășelului și a podgoriilor. Cum noi am ales să vizităm Alsacia toamna, strugurii erau copți oferind un cadru absolut superb asupra Alsaciei.

Se zvonește că atât Ribeauville și Riquewihr au fost sursă de inspirație pentru cadrul feeric din Frumoasa și Bestia.

3. Eguisheim

Nu în ultimul rând am ales să vizităm și magnificul orășel cu numele de Eguisheim. Străduțele sale sunt construite în stil concentric în jurul castelului. O să fiți întămpinați de flori și verdeață la fiecare colț de stradă. Deși este un orășel micuț, șarmul său nu a trecut neobservat și reprezintă una dintre atracțiile principale ale Alsaciei. Acesta mai este și locul unde s-a născut Papa Leon al IX-lea, a cărui moarte a declanșat Marea Schismă din 1054.

Unde mâncăm în Colmar?


Bistrot Gourmand

Daca vreți să luați un mic dejun delicios în stil franțuzesc, atunci Bistrot Gourmand este alegerea potrivită. Nouă ne-a plăcut foarte mult micul dejun complet pentru 10 Euro în care am primit cafea, suc de portocale, jambon, șuncă, salată, cașcaval, brănză, unt, baghete franțuzești și clătite cu Nutella. Absolut delicios!

L’Amandine

Situat chiar lângă biserica Saint Martin, acest local este o alegere excelentă pentru cină sau un cocktail. Puteți încerca tradiționala tarte flambée, găsită și sub denumirea de Flammekueche (care seamănă la prima vedere cu … pizza, dar … nu este pizza). Prețurile pentru acest fel de mâncare variază între 7 și 10 Euro.

Koifhus Winstub

Restaurantul se află în în inima centrului vechi din Colmar, cu fața spre Koïfhus, una dintre cele mai vechi și cele mai vizitate case din Colmar. Acesta se află între Mica Veneție și Quai de la Poissonnerie. Aici aveți prilejul să intrați într-o atmosferă locală plăcută în care fascinanta arhitectură din Colmar este dezvăluită în lumina nopții.

Ce mâncăm bun în Colmar?…dar și ce bem?


  • Tarte Flambée (flammenkeuche) – Aceasta este o specialitate a regiunilor istorice Alsacia, Saarland, Baden și Pfalz din regiunea de frontieră franco-germană. Este compusă din aluat de pâine întins foarte subțire în formă de dreptunghi sau oval, care este acoperit cu brânză (adesea goat cheese) sau crème fraîche, ceapă și lardons (fâșii de slănină). Este una dintre cele mai renumite specialități din regiune.
  • Choucroûte – Varza murată este considerată piatra de temelie a bucătăriei alsaciene. O diferență cheie față de varza noastră călită este că choucroutte este întotdeauna gătită în vin. Varza se servește cu cinci tipuri de carne și cu cartofi.

  • Bäckeoffe – Acest fel de mâncare este o ”tocăniță” alsaciană ce conține legume, cartofi, carne de vită și miel. Mot-a-mot aceasta se traduce ”cuptorul brutarului”.
  • Spätzle – Paste cu specific germanic.
  • Vin alsacian – Nu puteți merge în Alsacia, implicit pe ruta vinului, fără a încerca câteva tipuri de vinuri alsaciene produse local. Câteva tipuri care ne-au atras atenția: Pinot Gris și Gewürztraminer

În concluzie, Alsacia este destinația ideală pentru un city-break în care să vă bucurați de peisaje rupte parcă dintr-un basm. Nu ratați și următorul nostru articol în care vă vom prezenta în detaliu itinerariul nostru de o zi la Strasbourg, un oraș absolut încântător și plin de istorie.

Pentru orice întrebări sau impresii, nu ezitați să ne lăsați un comentariu mai jos. Nu uitați să ne urmăriți si pe rețelele noastre sociale pentru a fi mereu la curent cu călătoriile noastre. 😊

Cu drag,

Journal of a Travel fox

S-ar putea să-ți placă și:

2 comentarii

  1. Minunata prezentare,m ați convins sa anulez rezervarea la hotelul din Colmar și sa aleg airbnb ul recomandat de voi.Sper sa fie ok,și sa revin cu impresii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *