A doua destinație pentru care am optat în vacanța aceasta de vară este vestita insulă Mykonos. Aceasta este cunoscută și ca ”party island” datorită vieții de noapte active și a multitudinii de cluburi aflate pe insulă. Am ales să petrecem patru zile aici dar nu pentru viața de noapte ci pentru plaje și explorat.

De ce Mykonos?


Mykonos, ca și Santorini este o destinație de top când vine vorba de plaje și distracție. Este cea mai cosmopolită insulă din Grecia, un paradis ”alb” situat fix în inima insulelor Ciclade. Pe această insulă glamour-ul se îmbină cu simplitatea și puritatea culorii alb pe care o veți întâlni la tot pasul. Fie că sunteți pe insulă în căutare de distracție sau doar să explorați, veți rămâne uluiți de view-urile pe care vi le poate oferi. Spre deosebire de alte capitale cicladice (cum ar fi Fira în Santorini), capitala insulei Mykonos, Chora (sau “Mykonos Town”) nu este construită sub forma unui amfiteatru, ci se întinde pe o arie largă de străduțe înguste (aproape ca un labirint).

Cu ce ajungem în Mykonos?


Începând cu vara anului 2020, Wizz Air a introdus o rută directă către Mykonos (un zbor ce durează aproximativ o oră și jumătate). Alternativa ar fi să luați un zbor până în Atena și apoi de acolo un alt zbor sau feribot către insulă. Noi venind din Santorini, am optat să luăm un ferry până în Mykonos pe un drum care a durat aproximativ 3 ore și jumătate cu o singură oprire de câteva minute în Naxos. Compania pe care am ales-o se numește “SeaJets” iar prețul unei călătorii variază în funcție de perioadă și gradul de ocupare (30-60 de Euro).

Condiții de inrare în Grecia


La ora actuală dacă veniți din România este obligatorie prezentarea unui test COVID negativ în limba engleză, făcut cu maxim 72 de ore înainte de ziua sosirii cât și a unui cod QR emis de greci în urma completării formularului PLF. Mai multe informații despre restricțiile de călătorie puteți găsi aici: https://mae.ro/travel-conditions/3701

Când mergem in Mykonos?


Lunile de vară cu siguranță sunt cele mai aglomerate pe insulă. De asemenea, Mykonos poate fi vizitat și în afara sezonului, oferind o gamă largă de activități ce pot fi făcute pe insulă sau în aproprierea acesteia.

Transportul pe insulă


Din Chora (sau „Mykonos Town”) există bus-uri din jumătate în jumătate de oră către multiple puncte de atracție de pe insulă sau către aeroport. Prețul unei călătorii este în jur de 2 Euro iar autobuzele sunt dotate cu aer condiționat. Se pot lua pe rute căte plaje renumite ca Paradise, Super Paradise, Psarrou, Agios Stefanos, Platis Gialos (toate cu plecare din stația terminal ”Fabrika”, ce se află tot în Chora). Mai multe detalii despre programul bus-urilor găsiți aici: https://mykonosbus.com.

O altă opțiune de deplasare pe insulă dacă alegeți să vă cazați în zone relativ îndepărtate de centru este închiriatul unui scuter sau a unui ATV. Aceste două mijloace de deplasare sunt foarte populare pe insulă.

Cazarea în Mykonos


Pentru a alege cazarea ideală, trebuie luat în considerare ce plănuiți să faceți pe insulă. Dacă preferați să stați mai mult la plajă, puteți opta să vă cazați în apropierea plajelor mai importante (Paradise, Super Paradise, Platis Gialos etc.). Dacă preferați mai degrabă să vă plimbați, să explorați și să vă bucarați de minunata arhitectură cicladică, o cazare în Chora ar fi de recomandat. Noi am ales să stăm în Chora deoarece se poate ajunge ușor oriunde de aici, fiind și centrul insulei de altfel. Am optat pentru o cazare de tip Airbnb pentru 3 nopți. Cazarea pe care am ales-o noi o puteți găsi aici: https://www.airbnb.com/rooms/14512350?s=67&unique_share_id=2008a6e7-edd2-4bc3-b717-5c5e94145fb4. John și Asimina au fost niște gazde minunate, oferindu-ne o multitudine de sugestii și indicații care ne-au ușurat șederea pe insulă, ba chiar ne-au oferit și un mic suvenir la plecare. Apartmanetul în sine nu era foarte mare însă destul de chic si comfortabil pentru ce aveam noi nevoie. Ne-a fost foarte ușor să ne deplasăm oriunde pe insulă de la această locație si o recomandăm cu încredere!

Itinerariul nostru în Mykonos


Chora (centrul vechi)

Primul loc pe care am vrut neapărat să-l vedem a fost faimosul “Mykonos Town” (sau Chora). Aici puteți găsi o multitudine de străduțe înguste pictate în alb, cu arhitectură specifică insulelor cicladice, ce formează un adevărat labirint din care parcă nu ați vrea să mai ieșiți. Străduțele sunt foarte animate datorită magazinelor și boutique-urilor pe care le veți găsi la tot pasul.

Este locul perfect pentru plimbări lungi dar și pentru shopping. După-amiaza este destul de liber, așadar recomandăm să parcurgeți străduțele din Chora și mai spre dupa-amaiză, nu doar după apus când începe toată nebunia. Puteți începe aventura de pe ”Matogianni” care este considerată și strada principală (strada pe care am și fost cazați).

Old Port sau Vechiul Port

După ce ați rătăcit pe străduțele Chorei, vă puteți delecta cu o plimbare pe malul mării, începând cu vechiul port din Mykonos. Acesta este de asemenea și un loc minunat pentru a prinde un prim apus pe insulă, nu o să regretați. Faleza ce se întinde de la portul vechi până în Little Venice este și un loc ideal pentru a servi masa în oraș, dispunând de multe taverne îmbietoare. Dacă sunteți norocoși, veți putea zări și pelicani plimbăndu-se pe aici (pelicanul fiind unul dintre simbolurile specifice insulei, îi veți putea observa pe numeroase suveniruri cu Mykonos).

Little Venice sau Mica Veneție

După cum spune și numele, acesta este un mic colț de rai ce seamănă izbitor cu Veneția! Aici puteți găsi numeroase cafenele cochete și restaurante lângă apă. Puteți savura un cocktail aici în timp ce ascultați sunetul valurilor care se sparg de mal (stropindu-vă ocazional 😊).

Imediat ce se termină zona de cafenele, există și aici un spot foarte bun pentru a admira apusul împreună cu cei dragi.

Morile de vânt din Mykonos

Acestea ar fi cu siguranță unul dintre cele mai importante obiective turistice de pe insulă, unele dintre mori datând chiar din secolul al XVI-lea! Poate ați auzit deja, dar Mykonos este cunoscută și drept “insula vânturilor”, astfel veți putea observa numeroase mori de vânt pe insulă.

După o plimbare prin Little Venice vă puteți îndrepta către morile de vânt pentru o poză pe cinste. De asemenea, dacă doriți ceva și mai autentic puteți chiar să optați pentru cazare în câteva din acestea, cu siguranță un loc de cazare neconvețional care o să vă ducă acasă cu o poveste de neuitat pentru prieteni.

Plajele din Mykonos

Mykonos este o insulă foarte cunoscută pentru plajele sale cu nisip fin și apă cristalină. Nouă ne-au fost recomandate de către gazda noastră(Asimina), plajele din nord, deoarece sunt mai ferite de vânt. Ne-am orientat deci către următoarele plaje:

  • Super Paradise

Prima plajă pe care am încercat-o a fost Super Paradise. Auzisem multe păreri bune despre aceasta și mai ales despre apa sa turcoaz și foarte limpede. Nu am fost dezamăgiți, după cum puteți vedea și in poze este absolut minunată! Pentru a ajunge la această plajă se poate merge până la stația principală ”Fabrika” din centrul istoric și de aici puteți lua microbuzul ”Super Paradise” care vine din două în două ore începând cu ora 11 a.m.. Este o plajă superbă și luxoasă cu un nisip nemaipomenit de fin și apă foarte cristalină.

De asemena, este o plajă superbă pentru a face snorkeling. A se ține cont că începând cu ora 16:30, la beach bar-ul plajei dar și pe plajă încep petrecerile, așadar dacă doriți liniște după amiaza puteți opta pentru o altă plajă. Noi am ajuns relativ devreme cu primul bus de la ora 11, am optat pentru 2 șezlonguri în rândul 2 care au costat 25 euro de persoană. Prețul scade în funcție de rândul în care doriți să vă așezați. Nu este cea mai ieftină plajă din Grecia, dar merită incercată măcar o dată! Mai multe detalii aveți pe site-ul lor: https://www.superparadise.com.gr/.

  • Platis Gialos

A doua plajă pe care am hotărât să o încercăm este Platis Gialos. Accesul către această plajă se poate face cu transportul în comun existând un bus care circulă din oră în oră pe această rută. În comparație cu Super Paradise, în Platis Gialos există mai mulți operatori privați ai plajei când vine vorba de șezlonguri.

Aveți mare grijă unde vă așezati deoarece prețurile variază de la 10 euro ajungând chiar și până la 120 euro pentru un șezlong (da pentru un șezlong). În comparație cu Super Paradise, unde intrarea în apă se făcea lin mergând pe un nisip foarte fin, în Platis Gialos sunt ceva pietre la intrarea în apă. Ca și Super Paradise și Platis Gialos dispune de o apă foarte cristalină. Este mai accesibilă pentru familii, în timp ce Super Paradise este vânată mai mult de către tineri dornici de distracție. Sfatul nostru e să rezervați din timp șezlonguri dacă vă hotărâți să alegeți această plajă. Noi am ajuns în jurul orei 11 și am mai prins locuri în ultimul rând de șezlonguri (al 5-lea) la un preț decent de 10 euro de persoană.

Activități culturale

Mykonos a devenit de curând un hub important atunci când vine vorba de artă. Există diverse galerii de artă, situate chiar în Chora, ce merită vizitate când ieșiți la o plimbare noaptea (dacă ați epuizat deja toate celelalte obiective). Câteva exemple sunt: Rarity Gallery, Minima Gallery sau Lifeline Art Studio.

Luați masa în oraș și răsfățați-vă cu un cocktail

Există o multitudine de restaurante și baruri atât în centrul vechi al Chorei cât și în vechiul port sau în Little Venice. Toate merită din plin.

  • Katherina’s Restaurant

Dacă doriți să luați o cină într-un loc de neuitat Katherina’s este alegerea perfectă. Restaurantul se întinde pe trei nivele însă dacă aveți ocazia de a ajunge aici, vă recomandăm să rezervați din timp o masă pe balconul de la etaj care oferă un view nemaipomenit. Găsiți mai multe detalii aici: https://katerinaslittlevenicemykonos.com.

Este un balcon îngust ce cuprinde doar două mese și este ideal mai ales pentru cupluri, oferind un cadru foarte romantic! Balconul este amplasat practic deasupra mării iar dacă veniți aici la apus nu veți putea uita prea curând priveliștea. Mâncarea este delicioasă și dacă doriți de asemenea să savurați un cocktail există o gamă largă de unde puteți alege.

  • 180 Sunset Bar

Cu siguranță este un loc pe care nu trebuie să-l ratați dacă ajungeți în Mykonos. Acesta se află în afara Chorei, undeva la o altitudine mai mare și este unul dintre cele mai animate locuri de pe insulă. Priveliștea este incredibilă iar muzica și voia bună pe măsura. Așa cum zice și numele, este ideal de venit aici la apus pentru a savura un cocktail și a vă bucura de o panoramă asupra insulei. Seara este absolut magic! Mai multe detalii găsiți aici: https://180.bar/.

  • Cosmo Cafe

Dacă vă doriți să luați micul dejun sau un brunch înainte de a merge la plajă, atunci această tavernă este perfectă! Puteți alege din mai multe tipuri de omlete sau meniuri complete cu cafea, suc de portocale, gem, unt, miere și nu numai. Mai mult decăt atât, acest local se află la un minut de stația centrală de bus, Fabrika, de altfel și punctul de pornire către toate plajele de pe insulă. Noi spunem că merită încercat, prețurile fiind foarte accesibile.

  • Saki’s

Dacă sunteți amatori de souvlaki sau gyros, Saki’s este de neratat pe insulă. Localnicii spun că aici s-ar vinde cel mai bun souvlaki și gyros așă că am mers și noi să ne convingem! Nu am regretat, cu doar 4 Euro puteți mânca un gyros extraordinar, așa că este și o opțiune bună pentru un buget mai redus. Acesta se află în Chora.

  • Yummy Mykonos

Nu am am putut să ratăm acest loc, deoarece un miros divin de clătite ne- ademenit incă din stradă. Daca sunteți fani clătite si waffles (așa cum suntem și noi) vă recomandăm să faceți o mică oprire. Nu în ultimul rănd puteți găsi aici și souvlaki …cu ciocolată (da, ați citit bine, cu ciocolată)! Absolut delicios.

Ce altceva mai puteți face dacă aveți mai mult timp în Mykonos…


  • Dacă sunteți împătimiți ai shopping-ului, străduțele Chorei sunt pline cu magazine de lux dar și cu boutique-uri cu produse locale iar acestea sunt deschise până noaptea târziu.
  • Excursie către Delos (denumită și ”Insula lui Apollo”). Insula este situată la doar 30 de minute distanță și se poate ajunge cu feribotul. Aici se află unul dintre cele mai importante situri arheologice, Hellas Delos, locul unde se spune că s-ar fi născut Apollo, zeul luminii, și Artemis, zeița vânătorii. Începând cu 1990 insula a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO.
  • Puteți opta pentru o croazieră romantică în care să vă bucurați de un apus magic pe puntea unui catamaran și să admirați din larg Mica Veneție și insula Delos.
  • Snorkeling sau scuba diving. Mykonos este un loc perfect și pentru cei pasionați de sporturi acvatice și subacvatice. Puteți vedea experiența noastră în filmulețul de mai jos.

Ce putem mânca bun pe insulă?


  • Fructe de mare
  • Gyros/Souvlaki
  • Kopanisti – Aceasta este o brânză fină, groasă și cremoasă. Este fabricată lapte de oaie sau dintr-un amestec de lapte de oaie și de capră . Procesul producerii acesteia durează 4 luni.
  • Melopita (plăcintă cu miere) – Este o plăcintă făcută cu brânză tradițională din Mykonos.

Lucruri bine de știut:


  • Restaurantele din Mica Veneție și din Chora se aglomerează destul de tare pe la ora apusului așa că dacă vreți să prindeți o masa bună, ar fi bine să va faceți rezervare din timp.
  • Înainte să plecați la plajă, interesați-vă foarte bine ce plaje alegeți. Unele plaje sunt destinate petrecerilor și pot deveni foarte zgomotoase. Nu în ultimul rând, întrebați de prețurile șezlongurilor în prealibil pentru a evita eventuale neîntelegeri.
  • Văntul este foarte puternic pe insulă, poate deveni o adevărată provocare pentru domnișoare care se încumetă să poarte rochii scurte aici 😊.
  • Verificați restricțiile înainte de a veni, noi fix când am ajuns pe insulă, localurile au primit interdicție de a funcționa după ora 12 noaptea.

Nu aveam așteptări foarte mari de la Mykonos deoarece fusesem înainte în Santorini și ne-am gândit că ar fi foarte greu să ne depășească așteptările. Ne-am înșelat însă și putem spune cu măna pe inimă că a fost continuarea perfectă pentru sejurul nostru în Grecia. Nu vom uita minunatele străduțe și pictate în alb sau plajele cu nisip fin și apă cristalină și nici vibe-ul pe care-l oferă această insulă.

Pentru întrebări legate de sejurul nostru în Mykonos nu ezitați să ne lăsați un comentariu. 🙂 Nu uitați să ne urmăriți și pe Social Media pentru a fi la curent cu aventurile noastre!

Cu drag,

Journal of a Travel Fox

 

S-ar putea să-ți placă și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *